Ne hagyd magad átverni!

Ne hagyd magad átverni!

Nem kis bajban vagyok: eddig szinte csak pozitív tapasztalataim voltak a rendőrökkel, itthon és külföldön egyaránt. Éppen ezért nem is szoktam “ekézni” a rendfenntartókat, van elég bajuk – és rossz, irigy sajtójuk – nélkülem is. De minden sorozat megszakad egyszer…

.

Néha egészen szórakoztató, hogy az ember látszólag felesleges dolgokról olvas. Például kuszán megfogalmazott KRESZ módosításokról, és a hozzájuk tartozó értelmezésekről, azon belül is a motorosokat érintő változásokról, melyek más forrásból – televízió, rádió stb. – aligha jutnának el a magunkfajtához. Örömmel olvastam a paragrafusok között – kb. három évvel ezelőtt -, hogy a két keréken közlekedők komoly engedményeket kaptak a többi járműfajtához viszonyítva, ugyanis ekkor vezették be, hogy szabadon előre gurulhatunk az álló kocsisorok között, illetve azt, hogy a tiltó tábla ellenére is parkolhatunk a járdán:

“A járdán a mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító jármű vezetője) járművével, a betegszállító gépjármű, a kerékpár, a kétkerekű segédmotoros kerékpár és a kétkerekű motorkerékpár a (8) bekezdésben említett egyéb feltételek fennállása esetén akkor is megállhat, ha a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel nem engedi meg. (8): A járdán – részben vagy teljes terjedelemben – csak akkor szabad megállni, ha a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad.”

Miért került szóba ez a rendelet? Nos, készült egy – a helyszínre érkező rendőr állítása szerint – 30 000 forintot érő felvétel a motoromról, ahogy egy kb. hat méter széles járdán parkol. Odaléptem hozzá, és rákérdeztem: ugyan miért szabálytalan ez?

– Gépjárművel tilos a járdán parkolni, ha tábla ezt külön nem engedélyezi – vágta rá.

– De pár éve született egy változtatás, miszerint motorral lehet! Azzal mi a helyzet? – kérdeztem vissza.

– Ööö… Az már megszűnt! – vágta rá dühösen.

– Akkor még egy kérdés: miért nem lehet ezt emberként megoldani? Rátenni egy cetlit, hogy tiltott helyen várakozik, vagy akár csak elkiáltani magát, hogy tüntessék el innen ezt a romot, hisz’ látja, hogy itt dolgozom tíz méterre a motortól, és…

– Én nem kivételezhetek magával! – vágja közbe.

– Nem, nem ezt kértem. Csak azt, hogy egy percre felejtse el az elvárt 16 milliárdot, és ne a különadó beszedésének legegyszerűbb forrását lássa bennem, hanem egy közlekedőt, akinek a legnagyobb vétsége, hogy nem a Magyar Közlöny aktuális számát olvassa reggeli közben…

– Akkor fellebbezze meg!

– És akkor el fogják engedni a büntetést, amikor így is óriási mínuszban vannak az elvárt beszedéshez viszonyítva?

– Háááát, meg kell próbálni, ötezer lesz az illetékbélyeg… És nincs elvárt bevétel, a 16 milliárd csak szóbeszéd.

– Aham, persze – tettem hozzá, és azzal visszatértem a boltba a napi munkához.

parkolas-jarda-birsag
Jól látható, hogy szegény gyalogosok alig fértek el a vas mellett a járdán...

Még jó, hogy volt öt percem, ezért hamar fellapoztam a jogtárat, ahol megtaláltam a továbbra is hatályos 40-es paragrafus 8-as és 9-es bekezdését, lásd a fenti idézetet. Gyors telefon a TommoT vezetéstechnikai képzésein dolgozó tréneremnek, aki meg sem várva, hogy befejezzem a kérdést, fejből (!) idézte a rendelet számát és annak szövegét – vagyis megerősítette az igazamat.

Ezért most várunk. Hatvan napja van a szombathelyi központnak, hogy a beérkezett fénykép alapján (amit a helyszínről automatikusan továbbít a rendőröknél rendszeresített készülék) megküldjék a határozatot és a 30 000 forintos csekket. Szinte már várom… Vagy az is lehet, hogy nem érkezik semmilyen papír. Persze csak akkor, ha ott szintén dolgozik egy jólelkű, de legalább is felkészült rendőr, aki a fényképet egyszerűen kitörölve a fejéhez kap, és így szól:

“Atyám, már megint egy figyelmetlen kolléga, aki miatt az egész rendőrséget minősítik – és szidják – az emberek…”

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001512817639 András Hofferek

 • elissa

  Hát erre a végkifejletre igazán kíváncsi vagyok…én múltkor az OEP- hez mentem ügyet intézni, mellette a rendőrség, simán felálltam a járdára. Egyrészt mondom nem tiltja semmi, a gyalogos is elfér, másrészt meg onnét ck nem lopják el 😀

 • http://Honlap Zs.

  Szerintem tutira nem büntetnek meg.Valóban érvényben van a törvény mely szerint lehet parkolni motorral járdán.Én személy szerint ha lehetőségem van rá,rendőr elött teszem,mert mindig kíváncsi vagyok a reakciójukra….voltmár,hogy ezt a paragrafust mobilon keresztül -mielött feljelentenek- idé znem kelett! Úgylátszik a rendőri utánképzések nemtörténnek meg időben,de ennyire elkésve….?

 • http://Honlap Szalontai Gergő

  Nap mint nap láttam ezt a gépet amikor mentem haza suliból. Szerintem senkit nem zavart ott. 1.5m-nél Jóval több van a járdából.

 • http://Honlap Szalontai Gergő

  Szemben lehet látni a járda közepén azt a két táblát. Azzal kellene foglalkozni. Sokkal zavaróbb volt nekem a hazafelé utam során.

 • http://Honlap slevin#7

  ki sem fogják küldeni szerintem, mert ez még átmegy egy központi bírálaton ahol jót röhögnek a feleslegesen lelkes kollégán, és szépen az asztal alá söprik az egészet…

 • Attila

  Az egyik vezető futárcégnél dolgozom a belvárosban. Nem kell ügyvédnek lenni, elég olvasni a sorok között és fellebbezni. Tavaly majd 200000 ft kamerás bírságom volt. Jelentős részüket elengedték. Olyankor az 5000 visszajár.

 • http://Honlap András

  Meg kellett volnak kérni a rendőrt h hívja fel a főnökét és kérdezze meg őt :)

 • http://Honlap Pistikeee

  A kedves túlbuzgó rendőrkollégát el kellene küldeni a 7. kerületi rendőrkapitánysághoz. Ott büntessen kedvére, ugyanis néha sorban állnak a motorok a főbejárat előtt a JÁRDÁN (Suzuki, Mz, Yamaha…)! Természetesen a Rendőrség előtt csak a rendőrségi gépjárművek parkolhatnak. Engem pl abszolút nem zavar (sőt sztem senki mást sem), néha Én is megcsodálok egy-két motort ami ott parkol (GSX-R K3, 600RR). Elférnek a gyalogosok, a motorok, a rendőrök békességben, mivel több mint 2 méter széles hely marad, ha épp ott áll egy kétkerekű (természetesen nem keresztbe).

 • http://Honlap 740

  Nyilván nem lehet megállapítani pontosan, de a saroktól való 5 métert akkor is be kell tartani, ha a járdán állsz meg.

 • http://Honlap Hari

  Dunaújváros :)(Y)

 • http://Honlap vojni

  Nem vagyok benne biztos, hogy a “jelzőtábla vagy útburkolati jel nem engedi meg” egyenlő azzal hogy a tiltó tábla ellenére is megállhatsz. Autóval is állhatsz a járdán, ha azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi.
  Szerintem vagy van tábla ami megengedi és akkor bármivel parkolhatsz, vagy nincs, de attól még motorral állhatsz ott. Vagy van tiltó tábla és akkor semmivel nem állhatsz fel a járdára.

 • http://www.hegylakok.hu kutya

  @vojni:

  “ha a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel nem engedi meg.”

  ha nem engedi meg, akkor tiltja – ezt jelenti a paragrafus. (a magyarázatban már emberi nyelven szerepel, úgy, hogy a “tiltó tábla ellenére is”…)

 • http://Honlap Saed

  Nekem ez a paragrafus ki van nyomtatva,és a forgalmiban tartom.Az értelmes rendőr békén hagy.

 • http://Honlap Farkas ZSolt

  Kedves Szövegíró! Én igaz, kocsival, de ugyanebben a cipőben jártam, szintén 30ezres helyszíni bírsággal. Csak jótanácsként mondom: Írj egy levelet az aktuális rendőrkapitányságnak (Nekem Szombathelyről jött papír) és ÉLJ A KIMENTÉS lehetőségével, hivatkozz a fent említett paragrafus/bekezdésre. El kell hogy fogadják, és törölni fogják a bírságot! (Nekem egy hét alatt volt 2db 30ezres csekkem, és törölték mind a 2őt) Remélem tudtam segíteni valami kicsit is. Üdv: Farkas Zsolt

 • http://www.hegylakok.hu kutya

  @Farkas ZSolt,
  köszi, ez még hasznos lesz!

 • http://Honlap MrGo636

  Jó.hogy vagy kutya nagyon sokat segítettél ezzel és az ehhez hasonló cikkeiddel.Mert minden hasonló szitú miatt sajna azt kell tenni mint Saed sajnos.
  És ha jól sejtem akkor nagyon túlkapás szaga van a dolognak nem ?!

 • Pingback: Ne hagyd magad… 2.rész: a birodalom visszavág | Hegylakók | Magazin mindenről, ami motor()

 • http://www.tommot.hu Oldklu

  SARCMESTER egy kicsit felkészületlen, vagy, ha felkészült, akkor Ő utazik a felkészületlen állampolgárra! Akkor pedig “valami bűzlik Dánia-Hunniában”!

 • http://www.minafoto.hu Mina

  Hm, ahol én dolgozom, ott meg a rendőr parancsolt fel a járdára motorral parkolni. Inkább tegyem oda, mert valamelyik autós előbb-utóbb felborítja figyelmetlenségből, hogy üres helynek nézi a motort. Az a kimentéses ötlet nagyon klafa, ismerősnek is működött már.

 • Pingback: Ne hagyd magad, III. rész: a hatóság válaszol | Hegylakók | Magazin mindenről, ami motor()

 • Pingback: Lassan őrölnek a szombathelyi kerekek… | Hegylakók | Magazin mindenről, ami motor()

 • István

  :)
  Amennyiben kiküldik a 30.000 ft-os csekket, javaslom hogy fellebbezz..
  Igaz, be kell fizetni az illetéket, ahogyan a rend őre mondta volt “ötezer lesz”, de az illetékről szóló 1990. évi XCIII. törvény viszont így rendelkezik:
  32. § (1)187 A jogorvoslati eljárásban megfizetett valamennyi illetéket az ügyfélnek vissza kell téríteni, ha a közigazgatási hatóság vagy a bíróság által felülvizsgált közigazgatási hatósági döntés vagy intézkedés az ügyfél hátrányára részben vagy
  egészben jogszabálysértőnek bizonyult.

  Szépen megfogalmazod, hitelt érdemlően alá fogod tudni támasztani az általad említett jogszabályi hellyel, és a rendőr csinált is valamit, meg nem is. :)