Magyarok a világ körül – motorral

Magyarok a világ körül – motorral

- Kategória: Ajánló, Hírek, Kiemelt cikk, Túra
1

Sulkowsky Zoltán és Bartha Gyula 1928 és 1936 között 170 ezer kilométert megtéve, 68 ország érintésével egy Harley-Davidson motorkerékpárral körbeutazta a Földet. Világhíres útjuk során számos forrásértékű fényképet és filmfelvételt készítettek vagy kaptak. A DUNA TV mutatta be a róluk készült összeállítást, a Magyar elsők című sorozatban.


A nyolc évig tartó túrán a páros pedig kalandok sorával találta magát szembe. Ügyes stratégia, alapos tervezés, kreatív elme: ez volt az alapja e fantasztikus rekordnak.

A pampákon eltöltött éjjeleket az Észak-Amerikában kölyökként kapott Hadzsi kutyával vészelték át

Zoltán és Gyula, a húszas évei közepén járó két jó barát 1927-ben azzal a reménnyel hagyta el az országot, hogy külföldön találjon munkát, pénzt és boldogulást. Olaszországba utaztak, de a szerencse nem szegődött melléjük: munkára nem, csak hasonló sorsra jutott honfitársakra leltek, akik nagy utazásokról szóló álmokat dédelgettek; többnyire hiába.

Hidvégi János, a Közlekedési Múzeum munkatársa szerint a Milánói Magyar Egyesületben, ahol rendszeresen találkoztak a kint élő, ott dolgozó vagy éppen munkanélküli magyarok – az egylet amúgy egy kisvendéglőt takart –, gyakran fölvetődött „valamilyen nagy utazásnak a lehetősége”. Ocskay Zoltán járműtörténész amondó, hogy Sulkowskyék ott döntötték el: útra kelnek.

Na de mivel vágjanak neki a kalandnak? A vasút több szempontból – például a drágasága miatt – sem jöhetett szóba, a hajó nem az ő világuk volt, tehát valami közúti közlekedési eszközt kellett keríteni. Az autót – az sem olcsó, továbbá nem lehet vele messze jutni – szintén elvetették; maradt hát a motorkerékpár, amelynek működéséhez egyébként abszolút nem értettek. Végül mégis kiválasztották a tervükhöz alkalmasnak ítélt típust: egy Harley-Davidsont. A túlméretezett, rendkívül erős szerkezetű jármű már csak azért is megtetszett az indulásra kész duónak, mert megannyi javítóbázisa volt szerte a világban.

Ők voltak a magyar motoros túrázás igazi úttörői.