Nem a “légörvénybe” beszélünk

Nem a “légörvénybe” beszélünk

- Kategória: Baleset-megelőzés, Hírek, Vélemény
0

Mindenki találkozott már olyan autóssal, aki a motorost, mint egyfajta “kötelező rossz kelléket” kezelte az úton. Amíg egy nagyobb motor és a személyautó találkozásából többféle végeredmény kijöhet, addig a segédmotoros kerékpárral közlekedők és a kamionok találkozása csak egyfajta kimenetellel zárulhat.

A 86-os főúton, a Körmend és Egyházasrádóc közötti útszakaszon furcsa baleset történt. A helyszíni szemle megállapította, hogy egy tehergépkocsi az előtte haladó nemesrempehollósi férfi által vezetett segédmotor-kerékpár előzésébe kezdett, miközben feltehetően az előzési manőver során keletkezett légörvény következtében a segédmotor-kerékpárral közlekedő férfi megcsúszott és az úttestre esett. A férfi a baleset során könnyű sérüléseket szenvedett. Az ügyben szabálysértési eljárás indult – adta hírül a police.hu.

Nálunk nincsenek leállósávok az egyszerű főutak mellett mint pl. Szlovákiában, így nincs hová lehúzódni, ha látja a motoros, hogy hozzá túl közel van egy ilyen szerelvény. Továbbá hiányzik az a közlekedési kultúra is, ami jelen van északi és nyugati szomszédainknál.

A tranzitútvonalak zsúfoltságáról nem is beszélve, ami köztudottan a külföldihez képest nevetségesen alacsony útdíjaknak is köszönhető. Ha ez nem lenne elég, augusztustól egy újabb “kedves” rendelet született: kibővítették a magyar úthálózaton belül azon útszakaszok számát és hosszát, ahol tilos tehergépjárművel előzni.

Igen, köszönjük.

A híradásokból egyetlen apró mondat maradt ki: tilos tehergépjárművel személyautót és tehergépkocsit előzni.

A motoros meg úgy is elfér – gondolhatta a nyakkendős úriember, aki a rendeletet alkotta. Ezek szerint ugyanúgy gondolkozott ő is, mint annak a kamionnak a sofőrje, aki a fenti előzést végrehajtotta…