Szmog? Riadó!

Szmog? Riadó!

- Kategória: Hírek, Verseny
1

Itt a vége. A brünni hétvégén bejelentette a motoros gyorsasági világbajnokságot szervező DORNA, hogy jövőre indulhatnak utoljára kétütemű motorok a jelenlegi 125-ös kategóriában. Jön a Moto3, negyedliteres, egyhengeres blokkok a pályán.

Az utcai megjelenés mellett a költségcsökkentés lesz a fő szempont, ugyanis a Moto3 – legfeljebb 81mm furatú – erőforrásai maximum 10 000 euróba kerülhetnek, ami nevetségesen alacsony összeg a jelenlegi motorokhoz viszonyítva. (Gondoljunk csak bele: egy európai szintű sorozatban bármikor el lehet költeni 2-3 millió forintot egy motor tuningolására, most ez az összeg egy komplett, VB szintű blokkra kell, hogy elegendő legyen.)

Siratom a füstöt okádó, hangosan vinnyogó kétüteműket, hiszen a garázsban pihenő öreg Laverda minden egyes üteme örömöt okoz – akit a 2T érzés magával ragadott egyszer is, az tudja miről beszélek…

370 köbcentis Suzuki versenymotor, egy hengerrel, 1979-ből

Másrészt örvendek: ez a Moto3, egyfajta modern reinkarnációja lesz az egykori S.o.S (Sound of Single) sorozatnak, ahol pillekönnyű vázzal és egyhengeres erőforrásokkal vágtak neki a versenyzők a futamoknak. Lesz itt hangorgia, már csak egy kínai füstölő hiányzik a közvetítések mellé: mert az illat, melyet az apró 125-ös motorok pöfékeltek, igencsak hiányozni fog.