Biztosítási díjak, 2011

Biztosítási díjak, 2011

- Kategória: Hírek, Kiemelt cikk
13

Mese a 2011-es kötelező biztosításról, ahol (elvileg) a köbcenti mit sem számít, csak a teljesítmény… vagy mégsem? Íme, ezt dobta a kalkulátor két hősünknek a következő szezonra.

Tegyük fel, hogy két fiatalember elhatározza, hogy belefog ebbe a motorozás nevű csodálatos játékba. A két fiatal – névszerint Vidéki Péter és Pesti Pál – csak hogy egyszerű legyen megjegyezni őket. Vidéki Péter nagyvárosban él, épp csak betöltötte a harmicat. Új Hayabusája egy igazi erőgép – közel kétszáz lóerő – valószínűleg ő a biztosítók valódi fekete báránya.

Pesti Pál szerényebb anyagi lehetőségei miatt csak egy öreg, hatszázas túramotort tudott venni – a kilencvennyolc lóerős masina nagyjából háromszázezer forintjába került. Pali – ha még nem mondtam volna – huszonnyolc éves, két évvel fiatalabb Péternél.

A motoros kollégáktól hallották, hogy a “menő-manó bank” kedveli a kétkeréken közlekedőket, így érdemes náluk megkötni a jövő évi biztosítást. Kezükbe vették a jövő évi díjkalkulátort és vad számolásba kezdtek:

Vidéki Peti 15 740 forintos éves díjra kapott ajánlatot, melyen maga is meglepődött: a nagy teljesítmény miatt lényegesen többre számított, a negyedévenkénti alig négyezer forint igazán nem nagy összeg egy új, nagyköbcentis motorra. Pali már nem volt ilyen szerencsés, mivel a fiatalabb életkor és a fővárosi lakcím szitokszónak számít biztosításkötéskor, így ő az öreg és alig fele olyan erős masinára több mint 22 400 forintot lesz kénytelen befizetni, és ráadásul, ezt a kedvező ajánlatot csak egyetlen helyről kaphatta meg: a többi biztosító mind negyvenezer forint feletti ajánlatot adott a részére.

Köszöntünk mindenkit az új, teljesítmény-alapú világban, ahol a kisebb teljesítmény nem ok arra, hogy kevesebbet fizessünk.

Itt a vége, fuss el véle.

(számítások: K&H, 2011-es kfgb díjtábla)