A kerékpárost nem védi a törvény?

A kerékpárost nem védi a törvény?

- Kategória: Ajánló, Baleset-megelőzés, Cikkek, Hírek
7

Tanulságos történet minden közlekedőnek: kiemelt veszélyt jelent a zebra és környéke, s a KRESZ szerint az átkelő is lehet vétkes az incidensben…

[wp_bannerize group=”cikkek” limit=”1″]

A napokban történt egy baleset, amely érdekes tanulsággal szolgálhat a kerékpárosoknak. Sajnos sokan tévesen azt hiszik, hogy elsőbbsége van a kerékpárral közlekedőnek a gyalogátkelőhelyen.

gyalogatkelohely-zebra

A minap elütöttek egy kerékpárost a zebrán. A rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a helyszínelés alapján a kerékpáros ellen szabálysértési eljárás indult, ugyanis a gyalogátkelőhelyen nem szállt le a kerékpárjáról, azzal közlekedve akart átkelni, ilyen esetben pedig a kerékpáros a vétkes.

Gyalogátkelőhely, nem kerékpárút!

Érdekes, s egyben szomorú statisztikai tény, hogy a legtöbb kerékpárost ért baleset a kijelölt gyalogátkelőhelyeken, az azokon kerékpárral történő átkelés során következik be.

Téves a kerékpárosok azon ismerete, mely szerint a gyalogátkelőhelyen kerékpáron fennülve elsőbbséget élveznek a gépjárművezetőkkel szemben,

ugyanis ez csak abban az esetben igaz, ha a kerékpáros a KRESZ szabályainak megfelelően a gyalogátkelőhelyen leszáll a járművéről, és azt gyalogosan tolja át. Amennyiben a zebrán elütik a kerékpárost, ő a baleset okozója, és nem elszenvedője.

A gyalogátkelőhelyen átkerékpározásban a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a kerékpáros nagyobb sebességgel éri el a gyalogátkelőhelyet, mint a gyalogos, vagyis a sofőröknek nincs ideje felkészülni a veszélyre, sem átengedni a szabálytalanul haladó bicajost.