Teszt: Spyke Pathfinder/Radom motorosruha

Teszt: Spyke Pathfinder/Radom motorosruha

- Kategória: Teszt

Akadtak kompromisszumok, bökkenők, de összességében jól teljesített a Spyke motorosruhája az egy éves tartósteszt során.

Tavaly hatodik szezonját taposta már a Bering szettem, és mi tagadás, az elmúlt évek bizony nyomot hagytak a kabáton és a nadrágon. Ugyan helytálltak a túrákon, de már nem úgy, mint újkorukban, és a kisebb „balesetek” miatt is viseltek már egy-két foltot magukon, vagyis az esztétikum és a praktikum terén is kihívásokkal küzdöttek. Utóbbi főképpen abban nyilvánult meg, hogy a tucatnyi alkalommal tisztított ruha sokkal kevésbé állt ellen az esőnek, mint egykoron. Megérett a döntés, cserélni kell! Igen ám, de mire?

Sportos túraendurók, vagy más néven crossoverek - éppen az ilyen gépekre álmodták meg a Spyke motorosruháját
Sportos túraendurók, vagy más néven crossoverek - éppen az ilyen gépekre álmodták meg a Spyke motorosruháját

Választásom az inkább túra-, mintsem sportmotoros felhasználásra készült Spyke Pathfinderre esett, lévén, hogy ez a hosszú kialakítás révén kellő védelmet ad a deréknak, hatalmas zsebeiben végre elfért a profi kompakt fényképezőm, így nem kell minduntalan leszállnom a motorról, ha útközben egy-egy érdekes képet szeretnék készíteni. Ráadásul a gyártó állítása szerint a vízállóság is tökéletesen megoldott, vagyis - elvileg - nyugdíjazhattam az évtizednyi kalandot átélt esőruhámat.

Csupaszmotorokon érdemes bekészíteni a téli bélést a magasabb hágók előtt, mert a Pathfinder csak 14-16 fokig kellemes viselet a plusz védelem nélkül
Csupaszmotorokon érdemes bekészíteni a téli bélést a magasabb hágók előtt, mert a Pathfinder csak 14-16 fokig kellemes viselet a plusz védelem nélkül

Nos, az első kettő, vagyis a védelem és a praktikus zsebek stimmeltek is, azonban a vízállóság más kérdés. Tudniillik ez egy háromrétegű szett, vagyis a kívülről látható anyag csupán egy felső takaró, és hidegben ebbe tudod belecipzárazni a - nevezzük így - téli bélést, valamint a vízhatlan réteget. Mit jelent ez a gyakorlatban? A vízzáró részre hagyatkozva a külső réteget valószínűleg szándékosan nem látták el semmilyen védelemmel, ezért az pár percnyi heves zápor után már tucsog az égi áldástól, vagyis ha útközben elered az eső, már nem lesz időd elhajtani a legközelebbi benzinkútig. Keresned kell valami fedett helyet, elvégre - az esőruhával ellentétben - ennek a vízhatlan felöltője belülre kerül, vagyis a kabátot és a nadrágot az esőben levéve (!) tudsz védekezni a víz ellen...

A hosszított derékrész garantálja, hogy nem kell felfázástól szenveded a hosszabb túrák után sem...
A hosszított derékrész garantálja, hogy nem kell felfázástól szenveded a hosszabb túrák után sem

Ez, lássuk be, nem valami praktikus, ugyanakkor - szerencsére - eddig nem is tettek próbára az égiek: az eső csak szépen, lassan, előre jól láthatóan érkezett, vagyis mindig simán volt annyi időm, hogy eljussak egy töltőállomásig, ahol nyugodtan felölthetem a köztes réteget, és folytassam az utam. Ezt a kis kényelmetlenséget leszámítva azonban remekül szerepelt a gúnya, melynek egyik legfontosabb erénye, hogy igazán nagy melegben sem kellemetlen viselet, simán hordható nyáron városban is, ezért robogóra is ezt használom, ha éppen csak a közelbe indulok. Persze ezzel együtt jár, hogy a gyengécske szélvédelmű ZZR-en nagyjából 14-16 fokig kellemes csak a túrázás, ez alatt feltétlenül szükség van a téli bélésre, amivel viszont fagypont körüli hőmérsékleten is motoroztam már - minden gond nélkül. Összességében tehát remekül vizsgázott a szett, biztosan megtartom még legalább 4-5 szezonra, egyértelműen nagy kedvenc lett.

Kár érte: tényleg filléreken múlik a tökéletesség... Egy hatékonyabb zsebkiképzéssel kiküszöbölhették volna a Spyke egyetlen valódi hibáját.
Kár érte: tényleg filléreken múlik a tökéletesség... Egy hatékonyabb zsebkiképzéssel kiküszöbölhették volna a Spyke egyetlen valódi hibáját.

Ugyanakkor feltétlenül szót érdemel, hogy a gyakran használt, érintett részek (pl. a tépőzáras zsebek) az egy éves, nagyjából tízezer kilométert felölelő használat alatt megkoptak, kicsit foszlanak is, a sűrűbben igénybe vett jobboson a varrás szálai is kiköszöntek. Fura megoldás, hogy semmi komoly erősítés, ragasztott felső réteg vagy hasonló védelem nem került oda, pedig a tervezők is tudhatták, hogy a zsebeket kesztyűben fogják húzni-vonni a motorosok. Nem egy eget verő probléma, de tudva, hogy a Spyke csaknem kétszázezres árával már a prémiumszegmens határát súrolja, megérdemelt volna egy profibb megoldást.

Az sem mellékes, hogy a szett igencsak jól néz ki - vásárláskor ez sem utolsó szempont
Az sem mellékes, hogy a szett igencsak jól néz ki - vásárláskor ez sem utolsó szempont

Az ilyen apróságok ellenére is azt kell mondjam, megérte az árát, s a márka immáron sokadszor bizonyított nálam az elmúlt évek alatt. Kellemes, biztonságos viselet, megjelenése felveszi a versenyt a drágább holmikkal is, a tervezők által lespórolt fontos részleteket pedig minden bizonnyal megoldjuk majd házon belül, hiszen a magyar találékonyság és a hazai szakemberek tudása már korábban is sokszor volt segítségünkre,  ha ilyen kéréssel fordultunk hozzájuk. Ígérem, ha elkészülnek az átalakítások, arról is részletesen beszámolunk.

A Spyke Pathfinder/Radom szett hazai forgalmazója az Euromotor Kft. A tesztelt ruházat vételára: 194 000 forint.

Spyke Pathfinder/Radom ruhateszt
Kidolgozás minősége
Ár/érték arány
Formaterv
Kezelhetőség
Szabás
Szellőzés
Szélvédelem
Summary
Alaposan átgondolt, jó minőségű és igencsak vonzó megjelenésű szett érkezett a Spyke-tól, mely biztosan hosszú-hosszú évekig társam marad. Pár bosszantó apróságot leszámítva tényleg remek viselet, megéri az árát.
89 %
A prémiumszegmens határán
Az olvasók értékelése alapján : 4.5 (2 votes)
BikersPoison

Facebook Comments