Egy tank és egy Segway szerelemgyereke: a lánctalpas hójáró

Egy tank és egy Segway szerelemgyereke: a lánctalpas hójáró

- Kategória: Hírek

Ezentúl a Goodyear által adományozott lánctalpas járművel jutnak el a mentők az autóval megközelíthetetlen helyekre is.

 

 

 

Sok esetben a mentés helyszíne nem közelíthető meg autóval, így a mentőszolgálat emberei gyalogosan is kénytelenek voltak hosszú utakat megtenni hegyvidéki területeken. Ezekben az esetekben nyújt hatalmas segítséget az a különleges, lánctalpas jármű, amely a Goodyear támogatásaként került a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálathoz.

Havas terep, meredek szikla vagy egyenetlen, süppedős talaj? A lánctalpas mentőjárműnek mindegy, milyen terep áll előtte...
Havas terep, meredek szikla vagy egyenetlen, süppedős talaj? A lánctalpas mentőjárműnek mindegy, milyen terep áll előtte…

Amikor semmi mással nem megoldható…

A 2013-as, március 15-i hosszú hétvége alatt kialakult komoly hóhelyzet teremtette meg az igényt egy olyan speciális gép iránt, amellyel a hó miatt veszteglő kocsisorok között lehet közlekedni. A leginkább egy gördeszkához hasonlítható lánctalpas jármű további előnye, az autóval megközelíthetetlen terepeken, erdőben, hegyi ösvényeken is bevethető, az erdei utakon lezárt sorompók alatt is át tud menni, tovább gyorsítva kollégáink helyszínre érkezését. A lánctalpas szerkezet egy gokart erőforrással működik, viszonylag gyorsan, akár 40-45 km/h-val is tud haladni, bár a nehezített útviszonyok leginkább 20 km/h sebességet engednek meg. Méretéből adódóan egy személyt bír el, azonban a mentőszolgálat által legyártott, mögé szerelhető plató plusz egy személy vagy felszerelés szállítását is lehetővé teszi – monda el Balázs László, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője.

A hazai életmentők használják majd a Goodyear adományát, hogy még könnyebben és gyorsabban érjenek el a sérültekhez
A hazai életmentők használják majd a Goodyear adományát, hogy még könnyebben és gyorsabban érjenek el a sérültekhez

A lánctalpas járművet több alkalommal is alkalmazták sikerrel mentés során. 2015 őszén két túrázó riasztotta a mentőszolgálatot, miután Normafáról Budaörs felé tartva hasadékba csúsztak, pontos helyzetüket azonban nem tudták meghatározni. A mentőszolgálat embereinek és a rendőrségnek ezért nagy területet kellett átfésülniük, ebben komoly segítségükre volt a lánctalpas gép. „A hatórás mentés során végigjártuk  az összes olyan erdei utat, ahol a túrázók jártak” – számolt be az esetről Balázs László, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője.

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz