Eldőlt: rendszámot kapnak a robogók

Eldőlt: rendszámot kapnak a robogók

- Kategória: Kiemelt cikk
18

A nagymotorok jelenlegi nyilvántartásától teljesen független, egyszerűsített, olcsó megoldást vezetnek be a kismotorok, robogók azonosítására.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből kiderült, hogy Magyarországon jelenleg nagyjából 600 ezer (!) kismotort, robogót használnak, így elkerülhetetlen, hogy a szomszédos országokhoz hasonlóan ezek is rendszámot viseljenek – áll a Világgazdaság beszámolójában. Ezúttal közlekedésbiztonsági okokkal indokolták, hogy újra nekifutottak a már sokszor elhalasztott, gigászi feladatnak.

kgfb fedezetlensegi dij forgalmi engedely
Kiemelték, hogy sok típuson például a rendszám felszereléséhez és megvilágításához szükséges szerkezetek sem állnak rendelkezésre, sokszor nincs valódi tulajdonjogot igazoló okirat, az pedig nem életszerű, hogy az összes érintett bírósági úton vagy közjegyzői nyilatkozattal szerezze be a hiányzó papírokat

Lesz rendszám, de nem úgy

Elmondták, hogy a hazai robogók többsége tíz évnél idősebb, jó részük – a mai környezetvédelmi előírások miatt – már forgalomba sem állhatna, és egyébként is a nagymotoroknál megszokott procedúra aránytalan magas költségeket róna az üzembentartókra, tulajdonosokra. Ezért aztán egy lényegesen egyszerűbb, eddig nem ismert eljárást vezetnek be, amihez viszont előbb jogszabály-módosításokra lesz szükség, s csak ezután kezdődhet meg a több mint félmillió jármű regisztrálása.

Arra nem tér ki a közlemény, hogy mi lesz az ötvenesként használt 125-ös robogókkal és motorokkal. Mivel egyszerűsített, műszaki vizsga nélküli eljárásról van szó, jó eséllyel megússzák a bliccelők, de persze igazoltatáskor és az egyre gyakoribb mobil teljesítményméréseken még ugyanúgy nyakon csípik őket

Ez a nyilatkozat egyébként egybevág a Magyar Gépjárműimportőrök egyesületének múltheti bejelentésével. Ők arról beszéltek, hogy lobbiznak a minisztériumnál, hogy a nyugati példához hasonlóan a biztosításhoz kapjanak egy azonosítóplakettet a robogótulajdonosok. Ennek egyik előnye, hogy így az adott évre szóló rendszámtábla költségét 12 egyenlő részben, a díjjal együtt fizethetik ki a tulajdonosok, ráadásul a plakett színéből ránézésre kiderül majd, hogy az illetőnek van-e érvényes kötelező felelősségbiztosítása az adott járműre.

Kapcsolódó anyag:

Minden harmadik robogós megbukott az ellenőrzésen

 

 

 

 • Yoss

  Elkerülhetetlen… Már miért lenne az, eddig is el lett kerülve. Jól látszik, hogy most is a várható bevétel a motiváció, semmi egyéb. Egy robi kötelezője, egész évre egy pár ezres, ezt nagyon fontos 12 darabra vágni. Komoly érv tényleg.

  • Jozsefne Simon

   a tabla arat osztanak el ,nem a dijat

  • Ven

   Az a baj, hogy a segédmotorok legalább egyharmada 50cc feletti és ugyanennyi közel alkalmatlan a forgalomban való részvételre. 600 ezer biztosított járművet említenek, de azok meg eleve bele sincsenek számolva, akik “kerékpárként “, vagy egyszerűen csak jogosítvány és egyéb más papírok nélkül használják.

  • LaciK

   Ha csak ez a bajod. Majd megemelik annyira a költségeket, hogy egyben ne tudd kifizetni.

 • gázkamra_ajtó

  Na végre! Már nagyon rég le kellett volna rendszámozni ezeket.

  • Dávid Kovács

   oszt minek?

   • gázkamra_ajtó

    mert basznak minden szabályra és utolérhetetlenek, azért. plusz nagyon könnyű ezeket lopni aztán adni venni.

    • Nitro500

     Igazad van, és csak gondoljunk bele. Mész motorral, kocsival, tök mindegy, csinál neked valami balesetet, ha nála minden rendben felpattan és robog tovább. Azt se tudod ki a gyász volt, a helyszínelőnek meg ecsetelgetheted hogy piros robogó volt vézna gyerekkel rövid gatyába. De ha megjegyzed a rendszámot azonnal tudják kié a robogó.

     • Addam

      Ha csak ennyi az indoklás, akkor rakni kell a kerékpárokra, gyalogosokra, kutyákra, stb. is rendszámot, azok is okozhatnak balesetet és elhagyhatják a helyszínt, míg te a járművedhez vagy kötve.

 • Stukov Jokeph

  biciklire mikor lesz? 🙂

  • kawemester

   Bocsi,te még nem éltél akkoriban,de biciklire is volt rendszám ! Valaha

 • Jozsefne Simon

  sok ,,robi,, nem er annyit,mint amennyi a dija lesz….gondolom,hianya miatt meg,buntit lehet szedni

 • Zoltán Takács

  Vázszám alapján azért a legtöbb “nagymotort” ki lehetne szúrni…

 • Pefefe

  Kb 10 éve figyelem, azóta minden évben van egy ilyen hír. Életszerűtlen.

 • Robi

  És hova ragasztod fel? Jó pár robogón le van vágva a sárvédő.
  Meg kell világítani? Gondolom az is ritka.

  “Nem ér annyit.” Akkor lehet járni busszal, vagy kocsival, ha az olcsóbb.

 • Bandesz

  Már megint egy cikk a lehetről, a hivatalos közlemény arról szólt hogy javaslatot tennének. Miért vezetitek félre az embereket az oldal látogatottsága érdekében? Ez megtévesztés.

 • Attila Tóth

  a csalók miatt szívnak az igazi robogósok

 • x102

  “és az egyre gyakoribb mobil teljesítményméréseken még ugyanúgy nyakon csípik őket”
  És mi van akkor ha a tulaj kiszedte a fojtást a 50 köbös gépből? Elég sokan megteszik mert autósok nem épp biztonságos módon(és akkor még enyhén fogalmaztam) előzik meg a robogókat ha a szabályos 40-45-ös max tempóval megy…