Lényegesen olcsóbbá válhat a gépjárműátírás

Lényegesen olcsóbbá válhat a gépjárműátírás

- Kategória: Közélet

A Parlament döntése értelmében idén húsz közigazgatási eljárás válik ingyenessé, de ez csak a kezdet, ugyanis a korábbi ígéreteknek megfelelően elkezdik kidolgozni a gépjárműátírás költségeit csökkentő programot is.

Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség államtitkára a Híradónak nyilatkozva elmondta: terveik között elsősorban az szerepel, hogy jelentősen csökkentsék vagy teljesen eltöröljék a törzskönyv, illetve a forgalmi engedély kiállításának díját.

Régi történet

A módosítások egyébként nem új keletűek: mint arról 2015 tavaszán beszámoltunk, Lázár János javaslatai nyomán kezdték kidolgozni a most bejelentett húsz eljárás díjának eltörlését, illetve az átírás olcsóbbá tételét.

Mennyi az annyi? Magyarországon egy év alatt átlagosan 600 ezer jármű cserél gazdát, vagyis a tervezett, kétszer hatezer forintos díjcsökkentés évente összességében 3,6 milliárd forintos megtakarítást jelent a járműtulajdonosoknak.

Ez a gyakorlatban annyit tesz majd, hogy az átlagos hazai nagymotor (14-15 év közötti, 750 köbcentis) vásárlásakor az átírás költsége a jelenlegi 34 500 forintról jelentősen, 30-40 százalékkal, 22 500 forintra csökken.

Continental 2019

Facebook Comments

1 Comment

  1. Balázs Horváth

    Üdv!
    Olyan kérdésem lenne, ha Ausztriában vennék motort érvényes műszaki vizsgával annak mi a menete? Túl sok ezer éves cikk kering fent a neten a témában.
    Válaszokat előre is köszi! 🙂

Válasz