Olvasói: Neked Ring, nekem az otthonom

Olvasói: Neked Ring, nekem az otthonom

- Kategória: Vélemény
17

A helyesírási hibák dacára sem nyúlunk bele az alábbi olvasói levélbe: ez így kerek, ahogy van…

Szöveg és képek: GeR1

Igaz, ma már csak egy 400-as robogóm van, de mondjuk hogy én is motorozok. Elnézem a házunk előtt hétvégén a hullajelölteket. Elnézést, ha valakit megbántok, de ez az igazság. Látom ahogy az egyre gyatrább bükki utakon száguldanak, mintha nem lenne holnap. Lent a térd, szikrázik a lábtartó, egyszer élünk. Vagy YOLO, ahogy Te mondod. Én már azt sem értem, mit jelent ez a Yolo-hülyeség.

Érted ordítok, nem veled

Szégyellem, de egy fintor megjelent az arcomon az előbb, mikor olvastam:

eddig tisztázatlan körülmények között kisodródott és a helyszínen életét vesztette egy motoros a 2505-ös számú úton.

Politikailag korrekt, és nem írhat mást a rendőr. Ő is látott már ilyet, pontosan tudja, mi történt. Fintorgok, mert pont ennek kéne elriasztania a többi vakmerő motorost, ha a zsaru beleállna, és hangosan azt mondaná a kamerába: Meghalt, mert túlvállalta magát!

Tudom, szörnyű tragédia, együtt érzek a barátokkal, hozzátartozókkal, veszítettem már el hozzám közel álló motoros barátomat, de pont az ilyen eseteknek kéne önmérsékletre inteni a többieket.

Ez a hétvége sem telt el baleset nélkül a 2505-ön. A motor műszaki állapotát (pl. abroncsok) kegyeleti okokból inkább ne feszegessük…

Naszály-Ring és Csesznek-Ring?

Te úgy hívod, Ring, pedig ez nem az. Közút, abból is a hitványabb, nekem meg az otthonom. Az meg végképp kiveri a biztosítékot, mikor úgy „indoklod” a fékevesztett száguldást, hogy:

Csak magamnak árthatok! Mit szólsz bele?

Nem csak magadnak árthatsz. Ártasz annak, aki szembe jön és a padkára kormányozza a kocsit, mikor átlógsz a sávjába. Mert átlógsz. Meg beláthatatlan jobbkanyarban, záróvonalon előzöl. Kívülről. Ha csak magadat teszed tönkre, akkor is ártasz a barátaidnak, rokonaidnak, akik aggódnak érted. Szűk látókörű gondolkodásra utal, mikor azt mondod: Csak én, csak magamnak.

Csodálkozunk, hogy a Mátra, a Bükk meg Csesznek tele van rendőrrel, pedig mi vagyunk az ok – az igazoltatás csak okozat…

Ne érts félre, én is szeretek gyorsan menni, adrenalint gyűjteni, hiszen karnyújtásnyira a Bükk és a Mátra, de tudom, hogy hazavárnak. És ez nem csak üres szlogen.

Szóval mikor úgy érzed, gázt adnál, még egyet előznél, ez jusson eszedbe: Nem vagy egyedül, valaki Téged is hazavár!

Köszönöm, hogy meghallgattatok!

Széles utat,

GeR1