Olvasói: Neked Ring, nekem az otthonom

Olvasói: Neked Ring, nekem az otthonom

- Kategória: Vélemény
17

A helyesírási hibák dacára sem nyúlunk bele az alábbi olvasói levélbe: ez így kerek, ahogy van…

Szöveg és képek: GeR1

Igaz, ma már csak egy 400-as robogóm van, de mondjuk hogy én is motorozok. Elnézem a házunk előtt hétvégén a hullajelölteket. Elnézést, ha valakit megbántok, de ez az igazság. Látom ahogy az egyre gyatrább bükki utakon száguldanak, mintha nem lenne holnap. Lent a térd, szikrázik a lábtartó, egyszer élünk. Vagy YOLO, ahogy Te mondod. Én már azt sem értem, mit jelent ez a Yolo-hülyeség.

Érted ordítok, nem veled

Szégyellem, de egy fintor megjelent az arcomon az előbb, mikor olvastam:

eddig tisztázatlan körülmények között kisodródott és a helyszínen életét vesztette egy motoros a 2505-ös számú úton.

Politikailag korrekt, és nem írhat mást a rendőr. Ő is látott már ilyet, pontosan tudja, mi történt. Fintorgok, mert pont ennek kéne elriasztania a többi vakmerő motorost, ha a zsaru beleállna, és hangosan azt mondaná a kamerába: Meghalt, mert túlvállalta magát!

Tudom, szörnyű tragédia, együtt érzek a barátokkal, hozzátartozókkal, veszítettem már el hozzám közel álló motoros barátomat, de pont az ilyen eseteknek kéne önmérsékletre inteni a többieket.

Ez a hétvége sem telt el baleset nélkül a 2505-ön. A motor műszaki állapotát (pl. abroncsok) kegyeleti okokból inkább ne feszegessük…

Naszály-Ring és Csesznek-Ring?

Te úgy hívod, Ring, pedig ez nem az. Közút, abból is a hitványabb, nekem meg az otthonom. Az meg végképp kiveri a biztosítékot, mikor úgy „indoklod” a fékevesztett száguldást, hogy:

Csak magamnak árthatok! Mit szólsz bele?

Nem csak magadnak árthatsz. Ártasz annak, aki szembe jön és a padkára kormányozza a kocsit, mikor átlógsz a sávjába. Mert átlógsz. Meg beláthatatlan jobbkanyarban, záróvonalon előzöl. Kívülről. Ha csak magadat teszed tönkre, akkor is ártasz a barátaidnak, rokonaidnak, akik aggódnak érted. Szűk látókörű gondolkodásra utal, mikor azt mondod: Csak én, csak magamnak.

Csodálkozunk, hogy a Mátra, a Bükk meg Csesznek tele van rendőrrel, pedig mi vagyunk az ok – az igazoltatás csak okozat…

Ne érts félre, én is szeretek gyorsan menni, adrenalint gyűjteni, hiszen karnyújtásnyira a Bükk és a Mátra, de tudom, hogy hazavárnak. És ez nem csak üres szlogen.

Szóval mikor úgy érzed, gázt adnál, még egyet előznél, ez jusson eszedbe: Nem vagy egyedül, valaki Téged is hazavár!

Köszönöm, hogy meghallgattatok!

Széles utat,

GeR1

 • LaciK

  Cím alapján azt hittem, megint a sportmotorosokat fikázó írás lesz, de ezzel maximálisan egyetértek.

  • rgwzoli

   Sajnos elveszítettük egy motorostársunkat, ezen már nem lehet változtatni.
   Ismerem a Bükköt, 35 éve fűzöm a kanyarjait.
   A szóban forgó hely, nem kanyar.
   Egy enyhe balos ív, amin teligázon szoktunk átmenni, senkinek, semmiféle kihívást nem jelent.
   Viszont annak megfejtése, hogy ez a semmilyen ív előtt mért kellett blokkoló hátuljával vészfékeznivészfékezni, számomra teljesen érthetetlen.
   Másnap jártam a helyszínen, mécsest gyújtottam és megpróbáltam összerakni a dolgot.
   Nem ment.
   Valamiért fékeznie kellett ekkorát.
   De miért???
   Ha a rendőröktől várjuk a választ, sosem tudjuk meg.:(

   • Orosz József

    lehet valaki “viccből” ráhúzta a kormányt, motoron ülve velem is jó párszor eljátszották már, érdekes módon a nyerges volánja mögött soha.

    • LaciK

     Azért érdekes gondolkodás mód beli kihívás lehet a legnagyobb és a legkisebb jármű között váltogatni.

     • Orosz József

      A nyergest megpakolva kicsit nehezebb a kanyarba bedönteni 😀

    • x102

     Szerezz be 2 sisak kamerát, egy a sisakra és egy hátra a dobozra vagy az idomra. Mióta nekem fent vannak érdekes mód megritkultak a balesetveszélyes szituk… (Pedig ugyanúgy vezetek mint azelőtt.)

   • LaciK

    Motoros társunkat valóban nem hozza vissza, de tanulni lehet belőle.
    Ha tudjuk az okot, akkor lehet hogy egy “hülyegyerek motorosnak” egy ugyan ilyen szituációba be ugrik az eset és visszább enged a gázból, és ezzel lehet hogy pont egyel kevesebb motoros társunktól kell búcsúzni.

 • Orosz József

  Hátul vágott elől meg full slick , ez speciel tényleg sanszos hogy túlvállalta magát de közel sem biztos, de mivel mi is szoktunk túrázni sportmotorral- túramocival vegyes csapatban az említett útvonalon is, és bocs, de sokkal több necces szitut látok azoktól az autósoktól akik simán belekezdenek az előzésbe mert szembe “csak egy motoros” jön, vagy egyszerűen csak úgy érkezik szembe a kanyarba hogy a kocsi nagyobb részben van a sávunkban mint a sajátjában, persze mindezt záróvonalnál amit ugye csak mi motorosok nem tisztelünk,állítólag…

  • LaciK

   No igen. Bár szerintem az épeszű motoros messzi kerüli a zárót, ha nem látja be az utat kellő távolságban, pont azért mert félünk a kanyart lazán levágó magát túlvállaló és a mi veszélyeztetésünkkel korrigáló autós.
   Szóval ha egy motoros úgy levágja hogy nem látja mi jöhet szembe, akkor az kihívja maga ellen a sorsot, megérdemel minden kritikát.

 • Szlejer

  Végigjártam az összes magyar közúti “motoros paradicsomot”, és egyetlen szó jutott róluk eszembe, azokkal együtt, akik itt próbálják feszegetni a saját határaikat: szánalmas. Ezerszer inkább valamelyik versenypálya.

  Az idei szezon legszebb pillanata természetesen a Mátrában volt, bőr rugdalózós hősünk üvöltő sportmotorral előzi a Volánbuszt a nem belátható kanyarban, ragyás aszfalton jó mélyre döntve, hogy megmutassa a jobbágyoknak. Kettő kanyarral odébb már az árokban hever és egy csapat lelkes túrázó (nagypapa, nagymama, kisonoka) próbálja a romot kirángatni az árokból. Nem egy vidám történet, mert sajnos túlélte…

  • Orosz József

   Hát tudod inkább egy tucat magát túlvállaló motoros a Mátra kanyargós útjain akik max a szalagkorlátban netán a fák kérgében tettek eddig kárt, mint pl a fővárosban havonta minimum egy idióta autós aki vagy egy buszmegállót vagy egy pirosnál várakozó másik autót tarol le. Mondjuk olyan statisztika sajnos nincs hogy “hibázó” motoros vagy autós évente hány ártatlant öl meg, de úgy több ezerszeresre saccolom a különbséget. Motorosokat általában azok a “bamba fasz”(bocs de ez a helyes jelző) vezetők szidják akik nem a forgalomra figyelnek és meglepi őket vezetés és telefonálás/bambulás a semmibe/alvás/evés ect közben a motoros amint elmegy mellette, teszem hozzá pont az ilyenek miatt tartom én is most már a hangosabb dobot a vason, így talán észrevesz a marha és nem tapos el.

 • 1. Ámen
  2. Azért én nem ekézném annyira azt a helyesírást, u.i. a kedves szerkesztők ezeknél jóval húzósabbakat is el szoktak követni

 • Avalaki

  Azért van még normálisan gondolkodó motoros ezek szerint, ha kevés is.
  Az út az olyan amilyen, aszerint kell használni.

  • LaciK

   No igen. Bár szerintem az épeszű motoros messzi kerüli a zárót, ha nem látja be az utat kellő távolságban, pont azért mert többségünk fél a kanyart lazán levágó magát túlvállaló és a mi veszélyeztetésünkkel korrigáló autóstól.
   Szóval ha egy motoros úgy levágja hogy nem látja mi jöhet szembe, akkor az kihívja maga ellen a sorsot, megérdemel minden kritikát.

   Múlt héten Bakonyban volt meló, és motorral élvezkedtem, de a keskeny vacak utakon, végig a padka mellett mentem, mert folyamatosan jöttek szembe az én sávomba átlógva a kanyarokban. Egyenesben, belátható helyen persze húztam, de koránt sem a szerinted többségi idióta motoros jött szembe.

 • Bükki Rém

  Mielőtt pálcát törtök valaki felett sepregetnétek inkább a saját portátokon. Főleg úgy hogy fingotok nincs mi történt és kivel. Annyit láttok, amit mutatnak a TVben és egyből általánosítotok. Biztos ez meg az történt…persze mindent jobban tudtok nem? Ott voltál??? Nem?? Akkor meg miért kell valakinek a “nevét” a szádra venni? Senki nem kiváncsi a gondolataidra! Tartsd meg magadnak! Főleg egy nick mögé rejtőzve…cikk író létedre…
  A motor nem játék ezt tudja mindenki amikor felül rá!Az meg hogy valaki már nem megy haza többet nem egyenlő a cikked mondani valójával. Szánalmas hogy ilyen inteligencia szinten vannak még nagyon sokan…

  • Avalaki

   Szerintem a cikk szerzője nem vette a szájára senki “nevét. Nem tört pálcát, hanem véleményt formált egy eset kapcsán egy gyakori jelenségről. A jó szándék vezérli gondolatait, de van mégis aki érintve érzi magát és megsértődik. Szerintem ezekben a fejekben van a hiba! Lehet, hogy tudod, hogy a motor nem játék de mégsem ennek megfelelő a reakciód. Ez rémes!

  • Nickmack

   Aki naponta jár a Bükkben, az tudja, hogy kik járnak slicken. Itt nincs szükség általánosításra, mert normális ember nem rak fel utcára olyat, nem csak azért, mert tilos. Eleve nem tudsz vele normális tempót menni, mert lehűl és nem tapad.