Jog vagy igazság? Az ártatlan tulajdonos fizet…

Jog vagy igazság? Az ártatlan tulajdonos fizet…

- Kategória: Hírek
7

Ötéves huzavona után végre pont kerülhetett az ügy végére, de az ítéletnek valahogy nem tudunk felhőtlenül örülni…

Nem könnyű röviden összefoglalni, milyen kacifántos balesetről van szó, most mégis megkíséreljük.

  • K. Zs. egy ügyfele Harley-jával motorozott, amikor ütközött egy Suzukival – a két motor balesetében négyen haltak meg.
  • K. Zs. okozta az ütközést, de tegyük hozzá, a Suzukit vezető motoros erősen ittas volt, ami komoly befolyásoló tényező.
  • Hogy még bonyolultabb legyen, az okozó, K. Zs. csak javításra kapta meg a motort a tulajdonostól, B. J.-től egy nappal korábban. Mivel a motor régóta nem működött, műszakija, biztosítása nem volt.

A per tétje: 12,5 millió forint

Egy másik bíróság már megítélte a Suzukin ülők hozzátartozóinak a 12,5 millió kártérítést, így most az volt a kérdés, hogy ki fizesse ezt. Végül a Legfelsőbb Bíróság hozott ítéletet. Vajon a Harley-t vezető, s hibázó K. Zs. örökösei, a MABISZ vagy a gép tulajdonosa, B. J. fizessen?

A Fővárosi Bíróság és a Fővárosi Ítélőtábla a fenti perben a Magyar Biztosítók Szövetségét (Mabisz), pontosabban az általa kezelt Kártalanítási Számlát (KSz) kötelezte a 12,5 milliós kártérítésre.

Általános szabály alapján jártak el, hiszen ha nincs az okozónak biztosítása, a Mabisz helytáll, hogy a vétlen félt segítse. A két elhunyt suzukis utáni kártérítési perek első körében tehát a hozzátartozók a Mabiszt perelték be, mint a KSz kezelőjét, hiszen olyan járművel okozták a tragikus balesetet, aminek nem volt kgfb-je. A Bíróság annak rendje és módja szerint kártérítésre is kötelezte a Mabisz-t.

Váratlan fordulat

A kormányrendelet egy másik passzusa szerint a Mabisz az összes költsége megtérítését követelheti, akár a gépjármű tulajdonosától, üzembentartójától, akár a sofőrtől vagy mindkettejüktől. A jogszolgaltatas.blog.hu utánajárt, s kiderítette: a közfeladatot is ellátó, de magánegyesületeként működő Mabisz nem a balesetet okozó K. Zs. örököseihez fordult, hanem a Harley tulajdonosától, B. J.-től követelte a pénzt, akinek annyi köze volt a balesethez – a bírósági leírás alapján -, mint neked, kedves Olvasó. A Győri Ítélőtábla (dr. Lezsák József tanácselnök, dr. Szalay Róbert előadó bíró) jogerős határozatában nem adott igazat a Mabisznak, de a Legfelsőbb Bíróság (dr. Kiss Mária tanácselnök és egyben előadó bíró vezetésével) az első fokú ítéletet hagyta jóvá:

a motortulajdonosnak, B. J.-nek kell kifizetnie a 12,5 millió forintot, hiába volt teljesen ártatlan a balesetben.

Miért történt így?

Ítéletük szerint a kormányrendelet egyik paragrafusa a Mabisznak lehetőséget ad a balesetet okozó jármű tulajdonosa elleni kártérítés (megtérítés) követelésére. Érdekes módon azt nem vették figyelembe, hogy jogellenesen használták a motort, ezzel a vezető is tisztában volt, s mégis a tulajdonost vették elő…

Ezután mire számítson, akinek a szervizben, javítás után, a próbaúton okoznak balesetet az autójával, motorjával? Esetleg ellopják a kocsiját, és azzal elütnek valakit? Akkor is a pórul járt autós, motoros fizet majd? Lehet, hogy a jogszolgáltatás megvalósult, de hogy józan paraszti ésszel fel nem fogható, hogy ez lenne az igazság, az biztos.