Olvasói: Hová ragasszam az autópálya-matricát?

Olvasói: Hová ragasszam az autópálya-matricát?

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek
17

Többen is kérdeztétek, ezért egy részletesebb írásban, egyben válaszolunk arra, pontosan hogyan és hová kell felragasztani az osztrák autópálya-matricát.

Miként azt az európai útdíjakról szóló cikkben már kiveséztük, Ausztriában útdíjat fizetnek a motorosok az autópályák használatáért. A tíznapos úthasználat 5,2 euróba kerül (a kéthónapos pedig 13,1 euróba), azaz nagyjából hatvan százaléka a négykerekűek után fizetendő díjnak.

Autópályadíjak Európában – mennyit fizetnek a motorosok?

Fontosabb kérdés, hogy mi legyen a matricával? – Csupaszmotorokon gyakran nincs olyan elem (például légterelő plexi), ahová jól láthatóan rögzíthetném, más helyre pedig nem merem. Mi lesz, ha nem látja a kamera és megbüntetnek? – Többek között ilyen kérdések érkeztek hozzánk a témában.

Mennyi a bírság az osztrák autópálya-matrica hiánya miatt?

Jelenleg autókra 120, motorokra pedig 65 eurós bírságot szabnak ki, ha a hiányzik vagy rossz helyen van a matrica. Az ADAC szakértői azt javasolják, hogy kocsiban a szélvédő bal felső részére vagy a visszapillantó mögé, motoron pedig az üzemanyagtartályra (!) vagy a teleszkópokra ragasszuk, miként az a képen is látszik:

osztrák autópálya matrica
Az osztrák autópálya-matrica ajánlott elhelyezése motorra és autóra (ADAC)

Ha így teszel, biztosan nem érkezik bírság, s hogy a feltett kérdésre is válaszoljak: tank és teleszkóp (nagyjából) mindegyik motoron van, tehát semelyik kétkerekűn nem okozhat gondot a matrica szabályos felragasztása.

4sr HUngary