„A kifeszített drót és tábla nem volt látható…”

„A kifeszített drót és tábla nem volt látható…”

- Kategória: Cikkek, Közélet
5

Szomorú dátum a mai: éppen nyolc éve zárult a „drótköteles” bírósági eljárás. Írásunk tisztelgés a 29 évesen elhunyt, maglódi rendőr emlékére – nyugodjon békében!

Két év felfüggesztett börtönre ítélte a Pest Megyei Bíróság azt a férfit, aki péceli telkén drótkötelet feszített ki, és ezzel egy arra járó motoros halálát okozta. N. Zoltánt gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták, mégsem került börtönbe.

Kifeszített drót okozta a rendőr halálát

Az ügy előzménye, hogy 2008. február 23-án Pécelen egy derékmagasságban kihúzott, “magánterületet védő” drótkötélnek ütközött az arra motorozó férfi egy kitaposott földúton. A balesetet szenvedett, 29 éves maglódi rendőr szolgálaton kívül volt.

Miután a kifeszített drót miatt elesett, még felállt, és tett néhány lépést, majd másodpercekkel később összeesett és meghalt.

A férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett a nyakán, hogy azonnali orvosi segítség sem menthette volna meg.

Földúton motorozni - ha más egyéb nem szabályozza - egyáltalán nem tilos, az utat önkényesen, engedély nélkül és szabálytalanul lezárni annál inkább az... Lám, mégsem az bűnhődik, aki a tragédiát okozta
Földúton motorozni – ha más nem szabályozza – egyáltalán nem tilos, az utat önkényesen, engedély nélkül és szabálytalanul lezárni annál inkább az… Lám, mégsem az bűnhődik, aki a tragédiát okozta

A föld tulajdonosa a talajtól körülbelül hetven centiméternyi magasságban húzta ki a drótkötelet. Egy behajtani tilos és egy A4-es lapra írt figyelmeztető táblát is kihelyezett, a drót széleire pedig sárga, nem fényvisszaverő anyagból készült szalagokat helyezett.

Több tanú is elmondta, hogy ezt nem lehetett jól látni, főleg akkor, ha motorral közelítették meg.

A rendőr 60-70 km/órával ment neki az akadálynak, a laza drótkötél először a motor kerekének és villájának ütközött, majd felcsúszott a kormányra, és felsértette a motoros kezét, ezután pedig a nyakának csapódott, és eltörte a nyakcsigolyáit. A bíróság szerint a tulaj által kihelyezett táblák nem voltak jól láthatóak, miként a drótra kötött sárga szalagok sem. Továbbá joga sem volt a drótakadályt kifeszíteni – a vádlottnak a terület lezárására hatósági engedélyt kellett volna kérnie, és semmiképpen nem fogadható el az a védekezés, hogy a környéken más telektulajdonosok is hasonló módon védték ingatlanukat az arra járó terepmotorosok és quadosok elől…

Black Friday: Motoros védőfelszerelések 50%-os kedvezménnyel!

Hegylakók különvélemény: Érdekes módon a magánterület meghatározása – a média állításával ellentétben – nem volt egyértelmű az elkövetéskor, de ez valahogy feledésbe merült a nyomozás során, az út lezárásához pedig egyértelműen nem volt engedélye az elkövetőnek.

Ha börtön nélkül megúszható az emberélet kioltása, amennyiben az egy szabálysértést „old meg”, akkor ezentúl bárki fellocsolhatja olajjal a ház előtt található kanyart, ahol a Halálos irambant játszó srácok éjjelente driftelnek? Beteg lélek az, aki ilyen módon áll bosszút a sérelmeiért. Arról nem beszélve, hogy miként lehet egy közvetlenül halált okozó, tudatos bűntettet két év felfüggesztettel jutalmazni? Azt hiszem, erre már soha nem kapunk választ…