A Hells Angels-sztori - bűnszervezet vagy motorosklub?

A Hells Angels-sztori - bűnszervezet vagy motorosklub?

- Kategória: Hírek
8

Azonnali hatállyal betiltotta a Hells Angels motoros klub hollandiai működését az utrechti törvényszék, mégpedig arra hivatkozva, hogy az intézkedés szükséges a közrend védelme érdekében.

A holland bíróság nemrég bűnszervezetnek minősítette a Bandidost és a Satudarah-t, egyben betiltotta a működésüket, most pedig a harmadik ismert klub, a Hells Angels működését korlátozta az országban.

Hells Angels-klubtalálkozó Alsóőrsön

Ugyanakkor kiemelték, hogy nem a motorosklub tevékenysége volt az elsődleges ok, hanem az, hogy több Hells-colort viselő tag súlyos kihágásokat követett el korábban, például fegyverrel és kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket. Alig ült a vihar a döntés után, máris újabb aggasztó hírek érkeztek a leghíresebb motorosklub kapcsán, mégpedig Angliából, ahol a „Hells Angels Euro Run” rendezvényen megjelent motorosokat tartóztattak le, közöttük három magyar résztvevőt is.

Hells Angels - az érem másik oldala

Nem előzmény nélküli az ügy, ugyanis az utóbbi évtizedben már többször megpróbálták korlátozni, akadályozni a klub működését, ám az ítélet eddig a motorosoknak kedvezett, például a legfelsőbb bíróság is elutasította, hogy törvénytelennek minősítsék a tevékenységüket.

hells angels
Hells Angels-stand a legnagyobb európai motorkiállításon, az EICMA-n (Kép forrása: Hegylakók Motoros Magazin/Pulai László)

A média persze rátett egy lapáttal, és ahogy a ZS-kategóriás hollywoodi filmek alapján a bőrdzsekis motoros lett minden rossz megtestesítője, úgy vált a törvényen kívüli klubok szinonimájává a Hells Angels. Ilyen „ellenszélben” persze hiába jelentették ki többször, hogy a klub teljesen szabályosan működik, és az egyes tagok kihágásai nem minősítik a szervezetet - szélbe kiáltott szó volt. Ugyanígy csak a legszűkebb motoros közösség tudott a csapat közéleti tevékenységéről, társadalmi szerepvállalásáról, mint például amikor a karcagi gyerekkórház számára gyűjtöttek, hogy felvidítsák az ott lábadozó lurkókat.

Mi az igazság? Megkerestük a hazai Hells Angels tagjait

Noha a legtöbb újság - beleértve a motoros magazinokat is - megelégedett a bevezetőben említett MTI-hírrel, mi megpróbáltuk szóra bírni a Hells tagjait, hogy a másik oldal is szót kapjon. Londonban értük utol a hazai HAMC Nomads Hungary tagját, Farsang Imrét, aki elmesélte, miként látja ő a holland és brit akciókat.

Hosszú perceken át érkeztek a motorosok a brit HAMC alapításának ötvenedik évfordulóján rendezett Euro Run-ra

- Könnyebb motoros klubokat vegzálni, mint rendet tartani és elejét venni az erőszakos bűncselekményeknek, ami legtöbb esetben ugye nem a motorosokhoz köthető. Persze, hazugság lenne azt állítani, hogy a klubok tagjai között nincsenek olyanok, akik törvényt szegnek, de ettől még a szervezet nem lesz bűnszövetkezet! - emelte ki Imi. - Arról nem is beszélve, hogy ez már csak azért is veszélyes álláspont, mert a bűnüldöző oldalon is vannak törvényszegők, hosszú évekre rácsok mögé került egyenruhások: akkor az is egy bűnszervezet? - tette fel a költői kérdést.

Azt is megtudhattuk, hogy legtöbb helyen jogerős ítéletként beszélnek a holland döntésről, holott a klub fellebbezett, így jó eséllyel csak hónapok, évek múlva derül ki, hogy - ismét - a motorosoknak ad-e igazat a legfelsőbb bíróság (Kép forrása: Wikipedia)

- Szóval ez csak egy bírósági ítélet, ami ugyan nem minket szolgál, de nem is rázza meg alapjaiban a társaság működését. Akárhogy is, a Hells Angels tagjai tovább motoroznak, utaznak, bulikat szerveznek és jótékonykodnak, ha kell, hogy tovább ápolják a Hells több mint hetvenéves kultúráját, hagyományait - szögezte le.

Continental 2019