Motoron kánikulában? Mintha részegen indulnál útnak!

Motoron kánikulában? Mintha részegen indulnál útnak!

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek
5

Kevesen tudják, hogy 35 fok feletti melegben egy-két óra alatt úgy kiszáradhatnak a motorosok, hogy már fizikai tünetei vannak a dehidratációnak. Nem elég tehát a kúton legurítani egy kis vizet – vagy ne adja ég energiaitalt, – hogy pótold a folyadékveszteséget.

Sajnos hazánkban is történt már tragédia a meleg miatt – anno egy osztrák motoros veszítette életét a nagy melegben. Mint kiderült, a férfi Németországból egyenesen Magyarországra motorozott, és az ötórás út során egy kortyot sem ivott. Mikor érezte, hogy baj van, lehajtott az egyik benzinkút parkolójába, de annyi ereje már nem volt, hogy megálljon és leszálljon a gépről: nekicsapódott egy álló autónak és életét veszítette. A baleset érdekessége, hogy nem az ütközésből fakadó sérülés, hanem kiszáradás okozta a vesztét.

A német férfi öt órán keresztül semmit nem ivott, halálát kiszáradás okozta

Az ORFK közleményében Németh Ágnes kiemelte, hogy a járművezetők kánikula idején a megszokottnál figyelmetlenebbek, sok esetben türelmetlenebbek, hajlamosabbak a durva szabályszegésekre. A nagy melegben a gyalogosok kevésbé körültekintőek, mielőtt lelépnek az úttestre. A kánikulában jelentősen nő a rosszullétek száma, a hőség egyeseknél tompaságot, közönyösséget válthat ki, egyszóval sokkal veszélyesebbé válik a közlekedés.

Kiszáradás, rosszullét, óránként egy liter víz…

Mindezek miatt azt javasolják, hogy aki nehezen viseli a meleget, az ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé, főként ne motorra. Ha mégis elindul, akkor gyakrabban álljon meg pihenni, átmozgatni a végtagokat, és figyelni kell a szokásosnál is nagyobb mennyiségű víz fogyasztására.

Szakértők szerint már egy liter vízveszteség is olyan tünetekkel járhat, mintha piásan ültél volna motorra, márpedig 35 fokban akár egy óra alatt is izzadhatsz ennyit

Motoron ez különösen fontos, hiszen nyakig beöltözve 1-2 óra alatt akár másfél liter folyadékot (!) is veszíthet a szervezet, ami már a kiszáradás állapota, s ennek következménye, hogy fejfájással járó fáradtság tör a vezetőre, ami közvetlen baleseti forrás lehet.

Azt tanácsoljuk tehát, hogy semmiképpen ne tölts egy óránál többet folyamatosan motoron, a pihenők alkalmával pedig legalább 5-8 deci folyadékot fogyassz, hogy megelőzd a dehidratációt.

A héten újra 35-37 fok lesz, ráadásul éppen hétvégén tetőzik a hőség, ezért mindenkit arra kérünk, hogy ügyeljen magára és társaira, valamint legfeljebb óránként álljon meg inni, ha motorra ül!

Continental 2019