„A drótok nem voltak jól láthatóak...”

„A drótok nem voltak jól láthatóak...”

- Kategória: Cikkek
7

Szomorú dátum a mai: kilenc éve született ítélet a „drótköteles” bírósági eljárás végén. Írásunk tisztelgés a 29 évesen elhunyt, maglódi rendőr emlékére, aki motorozás közben veszítette életét egy szabálytalanul kifeszített drót miatt  - nyugodjon békében!

Két év felfüggesztett börtönre ítélte a Pest Megyei Bíróság azt a férfit, aki péceli telkén drótkötelet feszített ki, és ezzel egy arra járó motoros halálát okozta. N. Zoltánt gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták, mégsem került börtönbe.

Kifeszített drót okozta a rendőr halálát

Az ügy előzménye, hogy 2008. február 23-án Pécelen egy derékmagasságban kihúzott, "magánterületet védő" drótkötélnek ütközött az arra motorozó férfi egy kitaposott földúton. A balesetet szenvedett, 29 éves maglódi rendőr szolgálaton kívül volt.

Miután a kifeszített drót miatt elesett, még felállt, és tett néhány lépést, majd másodpercekkel később összeesett és meghalt.

A férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett a nyakán, hogy azonnali orvosi segítség sem menthette volna meg.

Földúton motorozni - ha más egyéb nem szabályozza - egyáltalán nem tilos, az utat önkényesen, engedély nélkül és szabálytalanul lezárni annál inkább az... Lám, mégsem az bűnhődik, aki a tragédiát okozta
Földúton motorozni - ha más nem szabályozza - egyáltalán nem tilos, az utat önkényesen, engedély nélkül és szabálytalanul lezárni annál inkább az... Lám, mégsem az bűnhődik, aki a tragédiát okozta

A föld tulajdonosa a talajtól körülbelül hetven centiméternyi magasságban húzta ki a drótkötelet. Egy behajtani tilos és egy A4-es lapra írt figyelmeztető táblát is kihelyezett, a drót széleire pedig sárga, nem fényvisszaverő anyagból készült szalagokat helyezett.

Több tanú is elmondta, hogy ezt nem lehetett jól látni, főleg akkor, ha motorral közelítették meg.

A rendőr 60-70 km/órával ment neki az akadálynak, a laza drótkötél először a motor kerekének és villájának ütközött, majd felcsúszott a kormányra, és felsértette a motoros kezét, ezután pedig a nyakának csapódott, és eltörte a nyakcsigolyáit. A bíróság szerint a tulajdonos által kihelyezett táblák nem voltak jól láthatóak, miként a drótra kötött sárga szalagok sem.

A Pilisben kifeszített drótkötél, melyet - levelünk után - nyomban eltávolították az erdészet szakemberei

Továbbá joga sem volt a drótakadályt kifeszíteni - a vádlottnak a terület lezárására hatósági engedélyt kellett volna kérnie, és semmiképpen nem fogadható el az a védekezés, hogy a környéken más telektulajdonosok is hasonló módon védték ingatlanukat az arra járó terepmotorosok és quadosok elől...

Hegylakók különvélemény: Érdekes módon a magánterület meghatározása - a média állításával ellentétben - nem volt egyértelmű az elkövetéskor, de ez valahogy feledésbe merült a nyomozás során, az út lezárásához pedig egyértelműen nem volt engedélye az elkövetőnek.

Ha börtön nélkül megúszható az emberélet kioltása, amennyiben az egy szabálysértést „old meg”, akkor ezentúl bárki fellocsolhatja olajjal a ház előtt található kanyart, ahol a Halálos irambant játszó srácok driftelnek? Arról nem beszélve, hogy miként lehet egy közvetlenül halált okozó, tudatos bűntettet két év felfüggesztettel jutalmazni? Azt hiszem, erre már soha nem kapunk választ...

Continental 2019