Két év, és jönnek a „feketedobozos” autók - a motorok megússzák

Két év, és jönnek a „feketedobozos” autók - a motorok megússzák

- Kategória: Hírek
11

A gyártók máris bírálják az új EU-s előírást, mely szerint 2022 közepétől minden új modellt fel kell szerelni egy tucat biztonsági kiegészítővel, és 2024-től a régebbi, de még újonnan árult kocsikba is be kell építeni őket.

Korábban, a beadvány megszületésekor már foglalkoztunk a különös javaslattal, aminek egyetlen - számunkra - előnyös része, hogy az eredeti szövegben gépjárművek szerepeltek, a véglegesben pedig autók, vagyis a motorkerékpárok (egyelőre) haladékot kapnak.

Milyen kötelező felszerelések lesznek 2022 után az autókban?

Csupa olyan segédletet írnak elő a gyártók számára, mely a döntéshozók szerint csökkentheti a balesetek, s ezzel együtt a sérülések számát. Ennek kissé ellentmond, hogy egy apró, városi kocsiban (pl. Smart) milyen balesetet gátol meg a kötelező első kamera, melynek képe nagyjából ugyanazt mutatja, amit a vezető lát, de a többi pont közvetve tényleg hozzájárulhat a baleset-megelőzéshez. Íme, a következő tételek kerülnek be a 2022 utáni kocsikba:

  • Automatikus figyelmeztető rendszer, mely észleli, ha a sofőr nem az útra figyel (például elalszik, a telefonját nyomkodja stb.),
  • Előkészítés a beépíthető alkoholszondához
  • Intelligens sebességszabályozó automatika: a 2022 után vásárolt új autók maguktól jeleznek és/vagy lassítanak, ha kameráik sebességkorlátozó táblát azonosítanak,
  • Kötelező kamerák és érzékelők a biztonságosabb tolatásért, parkolásért
  • Automatikus vészfékezőrendszer,
  • Vészféklámpa
  • Sávtartó automatika
  • A balesetek adatait (jármű sebessége, a sofőr reakciója stb.) rögzítő úgynevezett feketedoboz.
A motorbalesetek számát is csökkentheti a kötelező sávtartó és holttérfigyelő rendszer

Különösen az utolsó lesz „nagy falat”, hiszen így ütközés után hiába hivatkozik arra a sofőr, hogy szabályos sebességgel haladt. Elég lesz összekapcsolni a kocsit egy számítógéppel, és máris kiderül, hogy betartotta-e a sebességhatárokat. Tegyük hozzá, ez akár jó hír is lehet, mint Ádám motorján, ahol éppen a „feketedoboz” bizonyította, hogy nem követett el gyorshajtást.  

Continental 2019