Egy motorosrendőr naplója: Rajtad múlik, hogy mekkora a bírság összege!

Egy motorosrendőr naplója: Rajtad múlik, hogy mekkora a bírság összege!

- Kategória: Vélemény

Hazai és tengerentúl zsaruk történetei arról, hogy miként alkudhatsz a bírságból és mivel harcolhatod ki, hogy feljelentés legyen belőle…

 

– Amilyen az adjon Isten… – halljuk sokszor, és különösen igaz ez a közúti ellenőrzésekre. A rendőr ugyanis sok esetben mérlegelhet, azaz csak a megállított motoroson múlik, hogy felfelé vagy lefelé változik az összeg. Remek példa erre Borsody Ákos barátunk története, aki rendőrmotorosként egy robogóssal futott össze a Megyeri-hídon.

Ha elég kitartó vagy, simán eljuthatsz a szóbeli figyelmeztetéstől a feljelentésig… Már csak ezért is érdemes megválogatni szavaid, mert súlyos forintokban mérhető a különbség

Röviden a sztori: ott a külön elválasztott sáv fut a segédmotoroknak, ennek dacára az ember az autóúton evickélt a robogóval. Ákos megállította, s úgy döntött, figyelmezteti, hogy többször ne forduljon elő ilyen. Igen ám, de a robogós kötötte az ebet a karóhoz, és nem ismerte el (!), hogy szabálysértést követett el…

– Mégis mit nem ismer el?! Hogy itt áll előttem a motorjával? – kérdezett vissza Ákos, immáron határozottan, de még mindig a lehetőséghez mérten kedvesen. Addig-addig erősködött az ember, hogy az egyszerű figyelmeztetés helyett végül feljelentés lett a jutalma – arra majd fizethet egy szép kerek összeget.

Igazoltatás? Rajtad múlik, mennyi lesz a bírság!

– Kevesen tudják, pedig nagyon fontos részlet – tette hozzá Ákos –, hogy

aki a helyszínen bírságolható, az egyben feljelenthető, de akár szóban is figyelmeztethető. Tehát a rendőr mérlegelhet, és általában az autós, motoros magatartása és előélete alapján dönt.

Aki kíváncsi rá, hogy mekkora az egyenruhások mozgástere, a szabadon elérhető 4010/2007 Korm. rendeletben, illetve a 63/2012-ben találja meg az egyes tételeket.

„A legfontosabb: ne füllents! Előbb-utóbb úgy is kiderül az igazság, és akkor már késő azt mondani, hogy beszéljük meg…”

A motoros alkupozíciójáról mesélt a levelet író New York-i zsaru is, három fontos pontban összeszedve a legfontosabb tanácsokat.

1. Csak udvariasan!

Nem is gondolnád, mennyit számít, ha figyelmesen állítod le a motort igazoltatáskor, esetleg rákérdezel, hogy levedd-e a sisakot. Ennél is fontosabb, hogy a rendőrök már végighallgatták az összes hazugságot, kamuzást, amit motoros előadhat, szóval csak őszintén.

Előbb-utóbb úgy is kiderül az igazság, és akkor már késő azt mondani, hogy beszéljük meg… Hidd el, kincset ér a tisztelet és az őszinteség, csakúgy, mint az élet többi területén.

2. Miként harcold ki a lehető legdurvább bírságot?

Mondj ilyeneket, lehetőleg emelt hangon, felháborodva:

– Miért nem az autósokat cseszteti a motorosok helyett?!

– Nem száguldottam, csak „gyorshajtásba kényszerített” a mögöttem jövő!

– Bárcsak a bűnözőket kergetnék ilyen szorgalmasan!

– A biciklist bezzeg elengedte, csak én vagyok közellenség, mi?

Bármennyire is bántja a csőröd a másik szabálytalansága, az „őt mér’ nem bünteted meg” csak olaj a tűzre 

Elég pár ilyen mondat, és biztos lehetsz benne, hogy a legmagasabb összegű bírságot kapod. Igazán megéri játszani az önjelölt Che Guevarát…

3. Mentsd, amit lehet!

Akkor se add fel, ha már tisztán látszik, hogy ebből büntetés lesz. Mondj el mindent – de csak őszintén, tudod, egyes pont! –, amivel csökkentheted az összeget. Ha higgadtan és emberien érvelsz, az jó eséllyel hatással lesz a rendőrre, márpedig ez alapvető érdeked. Tudod, innentől rajta múlik, hogy figyelmeztetés vagy fizetés lesz-e, és az is, hogy pontosan mennyit kell csengetned.

Ha higgadtan és emberien érvelsz, az jó eséllyel hatással lesz rá – érdemes megpróbálni

Szóval légy tisztelettudó, ne most akarj ACAB-tetoválást villantani, és beszélj úgy a zsaruval, ahogy tőle is elvárnád igazoltatáskor. Nehezedre esik? Sebaj, a csekken szereplő nullák úgyis meggyőznek róla, hogy csak ez a járható út.

Continental 2019

Facebook Comments