Hogyan válassz esőruhát? – Tíz jótanács vásárlás előtt

Hogyan válassz esőruhát? – Tíz jótanács vásárlás előtt

- Kategória: Kiemelt cikk

Tíz egyszerű pontban összeszedhető, hogy mire figyelj, amikor az őszi-téli motorozásokra készülve esőruhát választasz. Természetesen most sem a márkanév, hanem az alapanyag és a technológia a lényeg.

Legtöbben ott hibáznak esőruha vásárlásakor, hogy egyfajta szükséges rossznak ítélik, hiszen a hobbimotoros, ha csak teheti, nem motorozik esőben. Ezért aztán sokan lecsapnak az olcsó, kis túlzással „egyszer használatos” darabokra, bele sem gondolva, hogy mivel jár, ha túrázás közben beázik az elvileg vízhatlan esőruha. Az átázott kabátban és nadrágban nehezebben összpontosítasz a motor vezetésére, mert a beszivárgó hideg víz eltereli a figyelmedet.

Arról nem beszélve, hogy átfázol, ettől pedig lassabbá, görcsösebbé válnak a mozdulataid, ami az álmoskönyv szerint nem sok jót jelent, ha éppen egy – lovas gépet terelgetsz a csúszós, eső áztatta aszfalton…

Hogyan válassz esőruhát? Tíz tanács vásárlás előtt…

1. Az esőruhára is igaz, ami általában a motoros öltözetekre: egyszer kell jót venni, nagyobb beruházással, és az . valószínűleg hatékonyabban és tovább szolgál majd, mint az olcsóbb kihívók.

2. Vásárláskor mindenképpen figyelj rá, hogy feltűnő színű vagy legalább feltűnő kiegészítőkkel, fényvisszaverőkkel ellátott darabra voksolj, amit rossz látási viszonyok között is könnyen észrevesznek!

3. Ugyanígy fontos szempont, hogy összecsomagolva ne foglaljon nagy helyet, elférjen az ülés alatt vagy egy kisebb hátizsákban, hiszen nem mindig lesz nálad topcase vagy tanktáska, hogy elcsomagold.

4. Jórészt varrások, hegesztések minőségén múlik, hogy mennyire lesz megbízható és tartós a ruha. Ökölszabályként elmondható, hogy a drágább, prémium minőségű daraboknál alapvető szempont a tartósság, de az is sokat segíthet a választásban, ha kifaggatod a veled motorozókat. Ha nekik éveken át megbízhatóan szolgált a ruha, akkor jó eséllyel nálad is beválik majd.

5. A nyakrész, azaz a gallér kialakítása is megér pár percet, hiszen a durva és rossz helyre rögzített tépőzár irritálhatja a bőrt, a túl alacsony gallér pedig nem véd a sisak és a ruha közé jutó nedvesség ellen.

6. Ha teheted, a komplett motorosgúnyát magadra öltve, sisakban próbáld fel a kiszemelt esőruhát, mégpedig azt is belekalkulálva, hogy sokszor csak egy perced lesz felkapni, vagyis nem mindegy, hogy mennyire bonyolult – a csizma levétele nélkül – belebújnod. Itt egymásnak ellentmondó tulajdonságok között kell kompromisszumot kötnöd, elvégre nagy tempónál nem loboghat rajtad, ezért a ruhád vonalát viszonylag szorosan követő méretre lesz szükséged, ugyanakkor felvételkor nem akadhat el minden egyes protektorban, mert akkor pont bőrig ázol, mire felöltöd.

7. Nehéz döntés, hogy egy- vagy kétrészes szett legyen, hiszen egyszerűbb beleugrani a kétrészesbe, viszont az egyrészesek gyakran kisebb helyet foglalnak, és kialakításuknál fogva jobban is védenek .

8. Ha megvan a tökéletes társ, ne feledkezz meg a ruha alól kikandikáló testrészekről sem, azaz igyekezz a csizma és a kesztyű védelmét is biztosítani az esőruhához hasonló huzatokkal!

Eddig azt hittem, hogy esőben drasztikusan csökken a tapadás, de a sportág fenegyereke, Yoshinobu Shiga megmutatta, hogy ez csak városi legenda 🙂

9. Mindenképpen személyesen vásárold meg a szettet, hogy ne otthon derüljön ki: motorosruhára felhúzva már nem tudsz mozogni benne vagy hogy képtelenség a csizma levétele nélkül belebújni!

10. Használat után vedd ki az ülés alól, és alaposan szárítsd ki, hogy az útról felverődő kosz és nedvesség ne tehessen kárt az esőruhában!

Mindenre gondoltunk… – A Bering esőruhái

Nem véletlenül közkedveltek a francia Bering minőségi esőruhái, hiszen tisztán látszik, hogy olyan motorosok tervezték őket, akik már sokat szívtak esőben a gagyi nejlonholmikkal… Ezért aztán a szettek poliészter, Fibretech 600D vagy Nylon® alapanyagból készülnek, mégpedig többféle hosszúságú fazonnal, így a chopperesek, túramotorosok és endurósok is megtalálják a hozzájuk illő darabot.

Vízálló, egyszersmind lélegző anyagból készült a Bering Toriano kabát, így akkor sem kapsz hőgutát benne, ha a hirtelen jött égi áldás után kisüt a nap

Mindegyik szett tárolózsákkal ellátott, így nem kell attól tartanod, hogy a vizes és koszos gúnya összekoszolja a dobozban tárolt ruháidat, holmijaidat. Noha jó pár modell fekete színben készül, mindegyik jókora fényvisszaverő csíkot visel, hogy a motorról leszállva is könnyen észrevegyenek.

Állítható szárhossz, gumírozott derék és lélegző szövet teszi igazán kényelmessé a beszédes nevű Bering Quick esőruhát

Összesen 11 féle különböző esőnadrág és -kabát közül válogathatsz a márka hazai importőrénél, ahol fel is próbálhatod az XS-től 4XL-ig terjedő méretben készült holmikat. Ha Te is felkészülnél az őszi motorozásra, látogass el a Fokt Motor üzletébe (1032 Budapest, Szőlő u. 82.) vagy nézd meg az összes elérhető modellt honlapjukon, ahol kiválaszthatod a neked legjobban tetsző, egy- vagy kétrészes szettet.

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz