Erdély: ugrik a jogsid és a pénzed, ha nem figyelsz

Erdély: ugrik a jogsid és a pénzed, ha nem figyelsz

- in Kiemelt cikk

Az utóbbi években alaposan megváltoztak a dolgok Romániában – míg korábban elég volt öt-tízezer forintnak megfelelő valutát csúsztatni a forgalmiba, ma már egy havi fizetést és a jogsiját kockáztatja, aki túl gyorsan hajt…

Olvasónk, Anita küldte be az alábbi történetet, melyben egy társunk beleszaladt egy traffipaxba a határ túloldalán. Az intézkedő rendőrökkel nem tudott szót érteni, de a feljelentés alapján az bizonyossá vált, hogy a jogosítványát a helyszínen elveszik, és egy papírt kap helyette, amivel néhány napig közlekedhet.

Százezres bírság és 90 napos jogsielvétel - ennyit kockáztatsz, ha túl gyorsan hajtasz Romániában
Százezres bírság és 90 napos jogsielvétel – ennyit kockáztatsz, ha túl gyorsan hajtasz Romániában (Kép forrása: ziare.com)

Ezzel azonban nincs vége a történetnek, ugyanis büntetésként 1625 lei (114 ezer forint) bírságot szabnak ki, melyet enyhíthet, ha 48 órán belül befizeti az összeget – így csak a felét, 812 leit kell csengetnie. Ha ezt meg is teszi, továbbra sem tudja, mi áll a papíron, vagyis hogyan juthat újra a jogsijához. Csupán az Arad helységneved tudta kiolvasni, ezért arrafelé kezdett keresgélni, és mint kiderült, 90 nap időtartamra vonták be a vezetői engedélyét, azaz idén már valószínűleg nem kell motoroznia…

Ha rögvest fizet, akkor „csak” közel hatvan rugó a bírság - egyébként a duplája
Ha rögvest fizet, akkor „csak” közel hatvan rugó a bírság – egyébként a duplája (Kép forrása: Facebook)

Mint arról már több helyen olvashattatok, ilyenkor nem érdemes trükközni, mert a külföldön bevont, majd itthon elveszítettként bejelentett jogosítvány kimeríti az okirat-hamisítást, azaz egyből bűncselekmény miatt kell felelnie az addig csak szabálysértő motorosnak. Óvatosan tehát, ha kelet felé indultok, és semmiképpen nem kövessetek el egy időben több szabálysértést, mert az szinte automatikusan a vezetői engedély elveszítéséhez és százezres nagyságrendű bírsághoz vezet.

Kedves Olvasók! Ha valaki járt már hasonló cipőben, illetve tud segíteni a megbírságolt motorosnak, hogy miként szerezheti vissza egyszerűen a jogosítványát, kérem, jelezze itt, a hozzászólások között vagy pórul járt társunk eredeti bejegyzése alatt. Köszönjük!