A kettészelt dugattyú

A kettészelt dugattyú

- Kategória: Cikkek, Karbantartás

Használat közben a motor alkatrészei kopnak még a kenőanyagok óvása ellenére is, vagy épp annak elfáradásában, hiányában. Előfordulnak komoly mechanikai sérülések a természetes elhasználódáson kívül, darabokra törő gyűrű, megragadó dugattyú, szétszálló váltó, elszakadó lánc képében, balesetek esetén pedig egy másik tárgy behatására.

derbi rabasa dugattyú aluminium öntés
Mi a baj ezzel a dugattyúval? Egy darab kitört a két gyűrű között. Hogy hova tűnt, az nyitott kérdés a mai napig, soha nem találtuk meg. A keresztbe futó repedés más később keletkezett, az új dugó öntéséhez szükségeltetett, a mintavételnél

A garázsban takarítottam, sok elfeledett, másoknak hulladékot képző tárgy akadt a kezembe. Számomra ezek a tárgyak múlttal bírnak, hol kellemes, hol kellemetlenebb közös emlékek elevenedtek meg.

derbi rabasa dugattyú kettévágva
Fellelt állapotban. Egy kosár mélyén találtam rá, halaknak szánt etetőanyag és fűrészpor óvó takarásában

Bemutatásra kerülő alkatrészünk az első motorom dugattyúja, amihez kisebb kálváriát tudok hozzárendelni. No meg az őszi, lehulló levelek illatát, a szőlőszüretet, azt a tipikus vénasszonyok nyarát.  Nyári munkám alatt megkeresett pénzből kora ősszel megvettem életem első motorját, egy 50 köbcentis, négysebességes Derbi Rabasa Endurot. Kezdő motornak tökéletes volt, a hosszú rugó-utak végett könnyebben mentem az erdei terepen, mint a Simsonnal és robogóval motorozó haverok. Élveztem is egészen egy hétig a porolást az erdőn, ugyanis a hetedik napon hazafelé az utolsó kereszteződésben lefulladt. Rugdaltam, próbáltam betolni, semmi életjel, néha puffant egyet a kipufogó.

derbi rabasa kettévágott dugattyú
A tetejébe a megrendelő – feltételezem, hogy az Öreg - neve karcolva

Egy barátommal lehúztuk a hengert, itt fény került a turpisságra: a gyűrűk eltörtek, a dugattyú egy része hiányzott. Továbbá a légszűrőházban semminemű szivacs nem akadályozta a kosz beáramlását, ami a murvabányában nem igazán előnyös.  Elvittem egy közeli városban lévő motoros boltba az apró dugót. Mondták, hogy tudnak csináltatni, hagyjam itt és kb két hét múlva meg lesz, 6-7.000F-ba fog kerülni. Egy hétre rá telefonáltak, de örömöm hamar elapadt, ugyanis a hengert is be kellett vinnem, úgy tudják csak megcsináltatni az új dugattyút.

derbi rabasa kettévágott dugattyú

Eltelt újabb két hét, telefoncsörgés nélkül, a harmadik héten iskolából hazafelé jövet bementem érdeklődni. Még nincs meg, de a jövő hétre… Eltelik két hét, ismét beslattyogok. Eredmény hasonló: „az öreg most megy érte, jövő hétre itt lesz…” Következő héten: „ az Öreg…” Kicsit több, mint két hónap után végre kezemben tarthattam az új dugattyúmat, de az öröm ismét nem volt teljes, felmehetett az alumínium világpiaci ára ezen időszak alatt, duplája lett a végösszeg. Nem erről volt szó, meg az idővel is kicsit elszaladtunk – már benne voltunk a télben -, ám erre a boltos csak annyit tudott mondani unott arccal: Most akkor kell, vagy nem? Elviszem persze, mi mást tudnék csinálni.

derbi rabasa dugattyú

A frissen legyártott mellé visszakaptam a régi, sebesültet is. Kénytelenek voltak kettévágni a mintadarab elkészítéséhez, majd hazatérvén haszontalan tárgyként egy kosár alján porosodott sok más kacat között…

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz