Megyei matrica: itt a teljes térkép

Megyei matrica: itt a teljes térkép

- in Ajánló, Cikkek, Hírek, Közélet

Ködvágóként igyekszünk tisztázni a félreértéseket: mikor és miért kell ilyet váltani és főként milyen előnyök miatt érdemes ezt választani a hagyományos megoldás helyett?

[wp_bannerize group=”cikkek” limit=”1″]

Honlaptól az ország néhány, korábban ingyenesen használható útszakasza is fizetőssé válik. Őszintén, a lépés várható volt, hiszen a dunaújvárosi híd és társai nem két fillérbe kerültek, persze ettől még kellemetlen érzés, hogy ami eddig úgy tűnt, hogy ingyen van most pénzbe kerül. Fontos, hogy a hangsúly az illúzión van, hiszen ezek eddig is pénzbe kerültek, csak nem annak, aki közlekedett rajta.

Az egyre nagyobb tranzitforgalom is indokolta, hogy új részek kerüljenek az e-matricával használható rendszerbe, ugyanakkor fontos részlet, hogy az új, megyei érvényességű matrica nem kötelező – egyszerűen egy újabb alternatíva az eddigi 10 napos, havi és éves tikett mellett. A holnaptól élő rendszer egyetlen fura pontja a Veszprém megyét érintő rész, hiszen a nyúlfarknyi szakasz ugyanúgy havonta nagyjából 400 forintba kerül, mint a szomszédos megyék kiterjedt autópálya-hálózata.

megyei autopalya matrica
A motorosok kedvezménye természetesen továbbra is él, vagyis féláron, tíz napon át mindössze 1470 forintért használhatják az összes hazai autópályát

Aki rendszerint egy irányban közlekedik autópályán, annak hosszabb távokra is kifizetődőbb a megyei matricára voksolni, hiszen az országot átszelve is nagyjából feleannyiba fáj a négy megyei matrica beszerzése, mint egyébként a korábbi éves díj.

Fizetni már holnaptól kell, matricát venni azonban utólag, egészen márciusig lehet, vagyis, ha valaki figyelmetlensége miatt bírságot kap január végéig, azt nem kell befizetnie, elég, ha elballag egy megyei matricát árusító pontra, ahol utólag is leróhatja az összeget az 1470 forintos szolgáltatási díj és egy matrica formájában, ami mellesleg alig harmadába kerül, mint maga a bírság. A Kormany.hu oldalon közzétették, hogy mely útszakaszok érintettek és hol húzódik az egyes megyék határa a lehajtók szerint…

Update: 2015. január 22.

Február elejétől számos ponton módosítják a megyei matricák és az útdíjfizetés rendszerét. A részletekről ITT olvashatsz bővebben.

megyeimatrica-komaromesztergommegye megyeimatrica-pestmegye megyeimatrica-somogymegye megyeimatrica-szabolcsszatmarberegmegye megyeimatrica-tolnamegye megyeimatrica-vasrmegye megyeimatrica-veszpremmegye megyeimatrica-zalamegye megyeimatrica-bacskiskunmegye megyeimatrica-baranyamegye megyeimatrica-borsodmegye megyeimatrica-csongradmegye megyeimatrica-fejermegye megyeimatrica-gyorsopronmegye megyeimatrica-hajdubiharmegye megyeimatrica-hevesmegye