Olvasói: A motorosiskolában ezt nem oktatták…

Olvasói: A motorosiskolában ezt nem oktatták…

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek
16

Noémi levele egyrészt tanulságos, hiszen egy általános, sokakat érintő problémát feszeget, ugyanakkor elkeserítő, hogy napjainkban egy 100-110 ezer forintos képzésen még „erre sem futja…”

Sziasztok! Kezdőként mindenre rácsodálkozom a motorozás kapcsán, csak idén lett meg a jogsim. Egy újszülöttnek meg minden vicc új… Szóval igyekszem tanulni a tapasztaltabbaktól, a hibákból is. Tegnap egy videó alatt olvastam, hogy  azért csúszott ki a srác, mert nem a hátsó, hanem az  első féket használta. Nekem az oktatóm azt mondta, nagy tempónál a hátsó úgy is csak blokkol (ha nincs ABS), tehát elsővel lassítsak. Itt kb százzal ment szegény srác, szóval indokolt volt az első.

Kérdésem: mi változik, ha a kevésbé erős, hatékony hátsót használja? Tényleg bekanyarodott volna?

Szuperek az írásaitok, csak így tovább!

Noémi

Az a bizonyos videó…

Kedves Noémi!

Először is üdvözlünk a motorosok között, mindig nagy öröm, ha egy új tag, pláne egy hölgy  csatlakozik a kétkerekűekhez. Ami a kérdést illeti: valóban jól mondták, kanyarban, ledöntött motornál az első fék hatására kissé bővül a leírt ív, míg a hátsóval éppen ellenkezőleg – szűkül. Ezen persze  felhorkanhatnak a rutinos pályázók, hiszen az első fék használatával is szűkíthető az ív, de közúton, főleg egy kevésbé tapasztalt pilóta, ha kanyar közben rámarkol a fékkarra, annak minimum az a következménye, hogy a ledöntött motor „felegyenesedik”, és elindul a kanyar külső íve felé. Nem beszélve a hazai átlagot képviselő, 14-15 éves, ABS nélküli gépekről, ahol kanyarodás közben még könnyebben tapadást veszít az első kerék, mikor vészhelyzetben befékez a vezető. Szóval nem érdemes túlzásokba esni, de ettől még alapvetően, nagyon leegyszerűsítve tényleg így van:

a kanyar előtt mindkettővel, elsővel és hátsóval lassítva, majd az ívet csak hátsóval szűkítve, no meg a motort jobban ledöntve jó eséllyel megúszható lett volna az esés.

Elég elkeserítő, hogy amíg az összes vezetéstechnikai tréning alapja ez a hasznos és életmentő fogás, addig a jogsiszerzéskor szó sem esik róla, sőt pont az ellenkezőjét sulykolják. Szeretnéd elsajátítani? A technikáról, annak helyes kivitelezéséről és előnyeiről MSE írásában olvashatsz részletesen:

Az, hogy milyen gyors a géped, csak a motorozás élvezeti részére van hatással, a fékeden viszont az életed múlik. Nem árt hát alaposabban átvenni, milyen műszaki és emberi tényezők befolyásolják a biztonságos és határozott megállást.

Hallottunk már motorosboltban párbeszédet, miszerint a srác a B-Kingre hosszas tanakodás után a legolcsóbb fékbetétet választotta, és még annak az árát is sokallta, pedig ahogy az indián mondás is tartja: ”Ha van pénzed majomra, legyen banánra is!”

Ezen spórolsz?!

Mikor megvettem kedvenc Fazeremet, az első nyereg folyamatosan szorította a tárcsákat. Szétszedtük hát, kipucoltuk a koszt belőle, majd megállapítottuk, hogy az előző tulaj sajnált egy komplett betétgarnitúrát vásárolni rá: a kevésbé kopott fékbetéteket szétosztotta két oldalra, majd vett egy pár újat, és mellé tette. Így a tárcsa két oldalára két különböző típusú betét került, amivel csak rontott a helyzeten… Mondanom sem kell, azonnal megrendeltük az új, komplett garnitúrát, és utána minden a helyére került.

fekbetetcsere
Általában szezononként csak egy-egy alkalommal látjuk a betéteket, pedig a gyakori ellenőrzés itt is ugyanolyan fontos, mint az abroncsok esetében

Motorkerékpároknál legtöbb esetben tárcsaféket szerelnek fel hidraulikus fékrendszerrel, melyben fékfolyadék segít átvinni az erőt a karról a betétekig. Fontos, hogy a fékfolyadékot legalább egy-kétévente cseréljük, ugyanis ezzel megóvjuk a fékrendszer alkatrészeit, és fenntartjuk üzembiztosságát. A féktárcsák általában kiszolgálnak egy-egy tulajdonost, cseréjük rendszerint 40-60 ezer kilométerenként esedékes, amikor vastagságuk már nem éri el az alkatrészeken feltüntetett értéket. Ennél korábban is cserések lehetnek a diszkek, ha esés vagy egyéb nem kívánatos behatástól (pl. túlterhelés) miatt deformálódnak. Szélsőséges esetekben ez szemmel is látható, de mindenképpen érezhető – lassítás közben a fékkaron rendellenes pumpálás tapasztalható, valamint beszitálhat a kormány is súlyosabb esetekben. Hogy elejét vedd az ilyen eseteknek, időnként nézd meg a tárcsák vállát, illetve úszóágyazású tárcsák esetén a csőszegecseket illesztését is. Ha ez utóbbiak már jócskán lötyögnek, amit a zavaró hanghatások is jeleznek, sajnos nem tehetsz mást, a jó állapotú tárcsát is muszáj cserélned. Ellenben ha hátraguruláskor ráfékezel és kottyanást hallasz, az általában csak a fékbetétek mozgásából fakad, vagyis semmilyen rendellenességtől nem kell tartanod.

Nem látod, pedig kéne…

A fékbetéteket jellemzően apró műanyag vagy fémburkolat fedi, így szabad szemmel nem láthatók, pedig időnként szemrevételezéssel muszáj ellenőrizni őket. Kopásuk legyen egyenletes és egymáshoz viszonyítva egyforma, ha nem így történik, az valamilyen hibára utal, melyet a nyeregben érdemes keresni. Bár nem olcsó mulatság egy teljes szett, jó minőségű betét, mégsem érdemes a „végig ki van fizetve” elv mentén vasig koptatni őket, mivel ez könnyen vezethet túlmelegedéshez, rosszabb esetben tárcsacseréhez, ami már tényleg brutális összeg – egy sportmotor két első diszkje könnyedén felemészthet 150-200 ezer forintot. A cserét, ha csak teheted, bízd szakemberre, de ha tényleg nincs más választásod, némi rutinnal és szerszámmal felvértezve magad is belevághatsz – ehhez ITT TALÁLSZ részletes segítséget. Fontos tehát a hibátlan fékrendszer, de a príma alkatrész mit sem ér, ha nem megfelelően kezeled. Ezért is fontos, hogy pontosan tudd, miként használhatod a leghatékonyabban a féket.

Ha kopott, már ne indulj vele hosszabb útra, mert az elkopott fékbetét pár kilométer alatt a méregdrága tárcsákat is tönkreteheti
Ha kopott, már ne indulj vele hosszabb útra, mert az elkopott fékbetét pár kilométer alatt a méregdrága tárcsákat is tönkreteheti

Megint az ember a gyenge láncszem…

Volt nálunk egy motoroscsapat, akik kimondottan vezetéstechnikai tréningen szerettek volna részt venni, mert még sohasem motoroztak szakember felügyelete alatt. Nagy kedvvel gurultak ki a pályára, ahol a bevezető során szakoktatónk elméletben ismertette a fékezés technikáját.

Az egyik srác eleinte fejcsóválva hallgatta, majd határozottan kijelentette: „Ez egy hülyeség!” A délután folyamán, amikor a fékezéses gyakorlatokra került a sor, a tréner megkérte az őt kioktató nebulót: „Mutassa már be, hogy zajlik szerinte a helyes fékezés!”

A fékezés kezdetét és az – általa bemutatott módszer szerinti – megállás helyét bójákkal jeleztük, majd udvariasan megkértük, hogy most vesse alá magát az oktató által javasolt módszernek. A gyakorlás végére önmagához képest fele távolságra sikerült megállítania a motort. Ezután gyorsan kiszámoltuk neki: ha a jelenlegi megállási pontra képzeljük a pótkocsi végét, akkor az ő technikájával, városban kb. 40km/órával csapódott volna a platóba…

A műszaki állapot mellett a helyes vezetéstechnika is lényeges, sőt, ha lehet, még lényegesebb. Méterekkel rövidül a fékút, ha tényleg helyesen használod az első és a hátsó féket
A műszaki állapot mellett a helyes vezetéstechnika is lényeges, sőt, ha lehet, még lényegesebb. Méterekkel rövidül a fékút, ha tényleg helyesen használod az első és a hátsó féket

Mi is az a helyes fékezési technika?

Motorunkon – nem véletlenül – első és hátsó fék is található. Modernebb gépeken gyakran alkalmaznak kombinált rendszereket, ezáltal csak az egyik fék aktiválásakor is munkába lép mindkét kerék féknyerge. Miért fontos ez?

Motorunk abroncsai két, alig tenyérnyi ponton érintkeznek az aszfalttal, életbe vágó tehát, hogy ezeken az apró felületeken megőrizzük a tapadást. Ez nem is olyan egyszerű, mivel fékezéskor a tömegközéppont előrelódulása miatt a hátsó kerékről lekerül a súly, itt így kisebb fékerőt tudunk alkalmazni, hiszen a tapadás hiánya miatt könnyen megcsúszik. Nagyon fontos viszont, hogy a hátsó fékkel kezdjük meg a fékezést, ami nagyban hozzájárul a rövidebb fékúthoz.

Hogy működik ez a gyakorlatban?

Vészhelyzet esetén a hátsó fékkel elkezdjük lassítani a motort, majd egy pillanattal később progresszíven elkezdjük behúzni a fékkart is. Ez a fokozatosság azért fontos, hogy időt adjunk az első guminak a szétterülésre, hiszen a nagyobb felület több biztonságot nyújt, illetve így a futóműnek is lesz ideje elnyelni a hirtelen jelentkező nyomást. Ezzel egy időben – ahogy egyre több súly kerül előre –óvatosan csökkentjük a hátsó kerékre gyakorolt fékerőt, mivel az a súlypont előretolódása miatt egyre kevésbé tapad a fékút utolsó harmadában. Amennyiben nincs ABS, azaz blokkolásgátló a gépen, egészen a megállásig úgy növeljük elöl, illetve csökkentjük hátul a fékerőt, hogy éppen ne csússzanak meg az abroncsok. Maga a technika egyébként megegyezik az ABS-es és az anélküli motorokon, elvégre akkor állsz meg a leghamarabb, ha minél kevesebbszer avatkozik közbe a hasznos segédlet.

Mit jelent a progresszív fékezés?

Az első fék helyes használatát egy vizes szivaccsal szokták illusztrálni: ha a vízzel teli szivacsot hirtelen összeszorítod, a víz szétspriccel az ujjaid között. Ha viszont fokozatosan zárod szorosabbra a markod, a víz csak simán kifolyik belőle. Ugyanez a helyzet az első fékkel is. Mivel folyadék működteti, ha hirtelen berántod a féket, ez az első kerék blokkolásához, majd megcsúszásához vezet. Akkor tudod a maximális fékerőt elérni, ha határozottan, de egyre növekvő erővel húzod, egészen a megcsúszás határáig.

Mit csináljak fékezés közben a kuplunggal?

Elméletben ilyenkor vissza kell váltanod, s közben a kuplungkart behúzva tartani, hogy az intenzív fékezés közben nehogy lefulladjon a motor, s egyben – ha a helyzet megkívánja – a féket felengedve újra gyorsíthass. Ez az elmélet, de erre a gyakorlatban valószínűleg nem lesz időd. Foglalkozz hát csak a tudatos, illetve hatékony fékezéssel, és csupán a kuplungkart húzd be az első fékkel együtt, nehogy a lefulladó gép hiúsítsa meg a féktávon belül felbukkanó akadály kikerülését! Ez persze nem megy elsőre, ezért érdemes forgalomtól mentes, vagy zárt területen gyakorolni a megállást, hogy éles helyzetben már ösztönösen alkalmazd az életmentő technikát.

Jól néz ki, de nem túl hatékony, hatékony, ha lassítás közben elemelkedik a hátsó kerék. Tanácsainkat megfogadva és begyakorolva ezt is elkerülheted...
Jól néz ki, de nem túl hatékony, hatékony, ha lassítás közben elemelkedik a hátsó kerék. Tanácsainkat megfogadva és begyakorolva ezt is elkerülheted…

Végül pedig essen szó a kármentésről, a hibák elhárításáról, amiben szintén komoly szerep jut a féknek. Fontos, hogy használd tudatosan a tekinteted és a hátsó féked! Ha úgy gondolod, hogy elsokalltál egy kanyart és pánikszerűen rámeredsz a padkára, hogy „Istenem, ott fogok lesodródni az útról!”, ráadásul határozottan, első fékkel lassítasz is, akkor garantált, hogy a ledöntött motor újra felegyenesedik, Te pedig – tekintetedtől vezérelve – éppen oda kormányozod, ahova néztél az imént…

Kanyarodás hátsó fékkel

Ledöntött motornál az ABS sem lesz mindenható segítség, tehát az elcsúszás veszélye is fenyeget. Ezért aztán sokkal hatékonyabb, ha erőt veszel magadon,

tudatosan a kanyar belső oldalára koncentrálsz, és a motort ledöntve, valamint az ívet hátsó fékkel szűkítve helyes irányba tereled a gépet. Igen, ilyenkor is eleshetsz, de szemben az előző változattal itt sokkal nagyobb esélyed lesz a sikeres bekanyarodásra, míg ott csak a vakszerencse ment meg a galibától.

Hidd el, a motorod és a (jó állapotú) abroncsod sokkal többre képes, mint gondolnád! Hacsak nincs por vagy nedvesség az úton, szinte bármelyik gépet lábtartóig döntheted, még ha korábban nem is próbáltad. S visszatérve az önjelölt versenyzőkhöz: erre persze csak akkor van esélyed, ha már nem eleve lábtartóig döntött motorral kottázod el a kanyart, Rossinak képzelve magad az országút dzsungelében…