Ha motoros vagy, akkor koszos, büdös is? Igen!

Ha motoros vagy, akkor koszos, büdös is? Igen!

- Kategória: Cikkek
0

Mint egy falat kenyér, úgy hiányzott, hogy aszfaltot és V2-es blokkot soha nem látott aktakukacok mondják meg, mi az, hogy motoros…

Hihetetlen, de az Oxford English Dictionary – angol értelmező szótár – szerkesztői kis túlzással lecsövesezik a motorosokat, hogy ezzel „segítsenek” olvasóiknak beazonosítani, kit ért ma a társadalom biker, azaz motoros alatt.

Íme a definíció: Biker: motoros bandatag – jellemzően – hosszú hajjal és koszos, kopott farmerben…

Persze a motoros szervezetek sem hagyták szó nélkül a dolgot, és görbe tükröt tartva a nyelvészek elé elkészítették saját változatukat. Ki is a mai értelemben vett biker, azaz motoros?  A negyven év feletti, jellemzően irodai dolgozó – aki IT vagy telekommunikáció területen tevékenykedik -, és szeret új Hondájával motorozni… – fejtették ki.

Úgy tűnik, volt hatása felszólalásuknak, mert a szótár szerkesztői később módosítottak a szócikken, és a hosszú hajat, illetve a koszos farmert kivették, s inkább a bandatag kifejezésre koncentráltak.

Lám viccnek indult, majd a szürreális valóságban tényleg felbukkant az a bizonyos South Park epizód, melyben hasonló problémákkal küzdöttek a nyelvészek…