Teszteltük: Givi V35N oldaldoboz

Teszteltük: Givi V35N oldaldoboz

- Kategória: Ajánló
5

Örök probléma, hogy a málházással a motor formáját ne bontsuk meg, de a gondtalan túrázáshoz elegendő teret biztosítsuk a holmijainknak, persze lehetőleg praktikusan és vízmentesen. A különböző zsákok, táskák és hasonló félmegoldások mindenkit csábítanak az olcsó bekerülési költség miatt, de előbb vagy utóbb az összes motoros eljut oda, hogy rászánja magát: oldaldoboz kell.

Oldaldobozzal motorozni nem egyszerű feladat: alapvető probléma, hogy szélesebb tőle a motor, vagyis a városi szlalomozást kb. el is felejthetjük, hiszen csúnya balesetet okozhat az autók lökhárítójában elakadó koffer. A keskenyebb szövet táskák ilyen szempontból előnyösebbek, azonban a felszerelésünket nem hagyhatjuk őrizetlenül a motoron, hiszen egy  egyszerű zsilettpengével pár másodperc alatt eltávolíthatóak az értékes holmik.

Ha kell nagy, ha kell keskeny: tökéletes kombináció

Néhány gyártó úgy oldotta fel ezt az ellentmondást, hogy keskeny, kisméretű oldaldobozokat kezdett forgalmazni, azonban a 20-25 literes űrtartalmú megoldások nem igazán alkalmasak két személy egész heti holmijának a befogadására. A sporttúrázók felszerelésében jártas GIVI egy mozdulattal orvosolta sz összes problémát, amikor piacra dobta az egyedi formájú, V35N névre hallgató oldaldobozt.

Masszív zár és rugalmas fülek tartják a tíz kilóval terhelhető Givi V35N oldaldobozt

A legszembetűnőbb különbség a hagyományos kofferekhez képest, hogy felül elkeskenyedik a formája, így a motor legszélesebb részén, a hátsó idomnál csak kb. 15 centimétert lóg ki, ezért a legtöbb motor esetében a kormánysúllyal, vagy a visszapillantók szélével egy vonalba kerül a doboz legszélesebb pontja, vagyis bátran bemerészkedhetünk velük a városi forgalomba is.

Egy videokamera, egy nagy, tükörreflexes gép, egy fejkamera és az összes töltő elfért a fotóstáskában. Ez a komoly felszerelés a felét sem foglalta el a 35 literes Givi doboznak

Hogy ne lehessen panaszunk a befogadóképességre, az alsó öblösebb részben kényelmesen elfér egy zárt bukósisak (kesztyűvel és esőruhával együtt), vagy ha úgy alakul, akkor az egész hétre szükséges pólókat és alsóruházatot is elrejthetjük a 35 literes Givi dobozban. Figyelmes részlet, hogy a zárrendszer kesztyűben is könnyen kezelhető, így megálláskor egy mozdulattal előkapható a kofferben pihenő fényképező, üdítő vagy tartalék sisak.

Dobozszett egykezesre: a nyitó és a kioldó funkció különválasztásával egy kézzel, kesztyűben is nyitható a V35N

A rögzítés a talján cégtől megszokott módon precíz és elmés: az alsó, hatos csavarok – melyek a PLX konzol keresztmerevítőit is rögzítik -, stabil alátámasztást adnak a tíz kilóval terhelhető bőröndöknek, a felső, karmos kapaszkodók – a dobozba süllyedő zárnyelvvel együtt – pedig az oldalirányú mozgást gátolják. Kellemes meglepetés, hogy nem kell platni felszerelésével elcsúfítani a motort, hiszen a PLX sorozatú konzol további adapter nélkül csatlakozik magához a V35-ös dobozhoz. A levétel a stabil és masszív szerkezetnek megfelelően komolyabb kézerőt igényel, de nincs is igazán szükség az eltávolításra: a GIVI kínálatában megtaláljuk a belső táskát is, mely tökéletesen illeszkedik a V35-ös dobozba, így a motorról egyszerű táskaként kiemelhetjük a holminkat anélkül, hogy a doboz levételével kellene bajlódnunk.

Egy bukósisak, egy pár kesztyű és egy esőruha kényelmesen elfér egyetlen dobozban

Jöjjön a praktikus kiegészítő egyetlen – első ránézésre – negatív tulajdonsága: a GIVI V35 oldalanként 48 000 forintba kerül a Motobox motorosbolt akciójában. Sokakban felmerül a kérdés, hogy ennyiért nagyobb űrtartalmú, márkás koffert is kapok, akkor miért pont ezt válasszam ?

Mintha gyári lenne… Opcióként metál ezüst műanyag burkolat is rendelhető, azzal már senki nem mondaná meg, hogy utólag került a motorra

Jogos a kérdés – abból a szempontból -, hogy léteznek komolyabb befogadóképességű darabok is ebben a kategóriában. De mielőtt elkapkodnánk a vásárlást, egy sima kartonpapírból hajtogassunk egy 35-40 centi széles kockát (a konzollal együtt nagyjából ilyen magas egy 44-45 literes koffer), és rögzítsük a motor oldalára. Lépjünk hátra és gyönyörködjünk a több mint egy méter széles hajóban… Oda a városi forgalomban szerzett előny, és a kapun is csak nagy óvatossággal, vagy a dobozok leakasztása után tudunk csak beállni. Elköltöttünk – nagyjából – nyolcvanezer forintot, és nyűgöt vettünk a nyakunkba, mely szolgál némi plusz térrel, de erről a nyereségről szívesen lemondanánk, amikor a sportmotorok után bambulunk, ahogy azok kecsesen araszolnak előre a szűk sorok között.

Mi a végítélet? Nos, a doboz átgondolt, jól megtervezett, minőségi darab, és egyetlen negatívumát is inkább a nevetséges hazai bérviszonyoknak, mintsem a gyártó végtelen kapzsiságának “köszönheti”. Engem meggyőzött, így a nyári túrákon a GIVI V35N dobozpár fogja segíteni utazásainkat, egy 44 literes felső dobozzal kiegészítve. Ha mindehhez hozzászámolom, hogy a Bagster tankbőrhöz rögzített táska 26 literes, akkor az így kapott 140 liter már minden egyes európai körútra bőven elegendő, akár két személyre is.

Ott a pont: ahol a tükör elfér, ott a doboz is. Óriási könnyebbség ez a hatalmas Moto-Detail kofferek után

Felszereltük a ZZR1400-at: így válik pár mozdulattal praktikus túrázóvá egy vérmes sportmotor, és ráadásul az egész átalakítás megállt 150 000 forintból, ami olcsóbb, mint bármelyik gyári túradoboz szett a távol-keleti márkák opciós kínálatából.

Bemutatkozik a Motobox:

A ZZR1400-as dobozszettjét a pécsi “Motobox motorosok boltja” biztosította. A cég nem csak az egyik legnagyobb ilyen jellegű üzlet a baranyai megyeszékhelyen, de olyan különleges szolgáltatásokat is nyújt, mint játszósarok, vagy a minimotorok használata a családosan érkező bájkerek számára. A hangulatosan berendezett pihenőben a nagyszámú motoros újság és katalógus mellett egy kellemes kávét is elfogyaszthatunk, és természetesen a bankkártyás fizetési lehetőség is biztosított a boltban.

A dunántúl motorosáruháza a 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos utca 84. címen található

A ruházat mellett megtaláljuk a motor felszereléséhez illetve védelméhez szükséges kiegészítőket is, és említést érdemel még az ajándék-sarok, ahol a bőséges választékból bátran válogathatnak a közelgő névnap/születésnap stb. alkalmából a két keréken guruló kollégák családtagjai és barátai. A bolt könnyen megközelíthető Pécs belvárosából, és az M6-os autópályáról is (térkép és nyitvatartás itt!) – a nagyméretű és ingyenes parkolót közvetlenül az üzlet előtt találod, így nyugodtan válogathatsz bent a több százféle árucikk között.

4sr HUngary