Gyorshajtás más hibájából

Gyorshajtás más hibájából

- Kategória: Ajánló, Macidoktor, Macidoktor válaszai

Robi egy különös gyorshajtás történetével fordult hozzánk, Macidoktor pedig a segítségére sietett. Happy end, ilyen esetben nem kell fizetni.

 
.

Sziasztok, egy jogi kérdéssel kapcsolatban keresem Macidoktort.
Eladtam a motoromat pár héttel ezelőtt, pontosabban egy kereskedő vitte el, kifizette, s azóta értékesítette, megküldte az adásvételit is, eddig stimmel. Azonban vele csak egy átvételit írtunk, hogy január 12-én ő átvette tőlem a gépet, semmi formanyomtatvány, csak egy A4-es. A valódi eladás végül két nappal később történt meg, akkorra szólt az adás-vételi a tulajdonossal, aki megvette tőle. A baj, hogy ma kaptam szombathelyről két levelet, hogy a motorral 13-án, azaz az átadás után, de az eladás előtt gyorshajtásokat követtek el, városban 72 és 91 km/h-val.
Hívtam a kereskedőt, de ő egyelőre nem jelzett vissza, az átvételin pedig nincs két tanú (nem gondoltam akkor, hogy ez fontos), csak a feleségem írta alá rajtunk kívül.

Mi ilyenkor a teendő? Fellebbeznem kell (újabb ötezerért), vagy mindenképpen fizetnem, hiszen a nevemen volt, és utólag polgári úton hajthatom csak be az összeget?

Előre is köszönöm válaszod és széles utat!

Robi

dr.dozsa_erno_ugyved_iroda

Kedves Robi!

A gyorshajtás ezek szerint, ha a papír Szombathelyről jött, a közigazgatási bírság kategóriájába esik. Ebben az esetben nem lehet a szabálysértési ügyekben meglévő lehetőséggel élni, azaz nem tagadható meg a nyilatkozat. Ha nem nyilatkozol, akkor téged, mint a jármű tulajdonosát büntetnek automatikusan. Az átadás-átvételi nyilatkozat megküldésével és szükség esetén tanúval igazolhatod, hogy a járművet az elkövetéskor nem te használtad. Csak ebben az esetben mentesülsz a bírság megfizetése alól. Fellebbezz, küldd meg a papírokat, ennyit szerintem mindenképpen megér a dolog, hiszen így mentesülhetsz a fizetés alól.

Üdvözlettel,

Dr. Dózsa Ernő
ügyvéd
Continental 2019

Facebook Comments

Válasz