GumiGuru: Elkopott a Bridgestone BT016 közepe

GumiGuru: Elkopott a Bridgestone BT016 közepe

- Kategória: Gyorshírek
0

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

Kedves Gumiguru! A következő a kérdésem: Suzuki GSR750 motorkerékpáromon még a gyári Brighstone BT016 (battlax hypersport) 180/55 r17-es abroncsot használom immár a 6200 kilométeren át. Legtöbbet egyenesben, így a közepe kopott meg leginkább. Jelenleg itt a kopásjelző felett van még kb. 1,5-2 mm-rel. A kérdésem az volna, hogy jövő hónapban megyek vele külföldre, és kb. 1700 km-t fogok megtenni, vajon kibírja-e szerinted ezt az utat, vagy máris induljak a gumishoz? Nem tartom vészesnek a távot, viszont megint csak ezen a felületen megyek vele a legtöbbet(autópályán).

Köszönöm válaszod! Tisztelettel János!

VÁLASZ

Kedves János! A gumi kopását több olyan tényező is befolyásolja, amire sokszor nem is gondolunk. Ilyen pl. a motor terheltsége, a gumi  megfelelő nyomása és sokszor az aszfalt minősége is. Természetesen a túra útvonala is nagy hatással van a gumi kopásra, amennyiben a nagyságrendileg 1700 km-es táv túlnyomó része autópályán zajlik, ahol sok az egyenes, akkor mindenképp érdemes lecserélni az abroncsot, ellenkező esetben úgy gondolom, lefut kopásjelző alá, ami nem biztonságos, ráadásul egy ellenőrzésnél büntetik is.

Véleményem szerint, ha egyáltalán nem használod ki a motor sportos karakterét, akkor érdemes lenne egy kopásállóbb gumit használnod annak érdekében, hogy elkerüld a rendellenes kopásképet. Maradva a márkán belül egy T30 EVO-t el tudok képzelni ezen a motoron.