Átvertek a hamis futásteljesítménnyel – mit tehetek?

Átvertek a hamis futásteljesítménnyel – mit tehetek?

- Kategória: Motoros érdekképviselet
0

Az eset már-már tipikus, mégsem kell belenyugodni. Lehet és érdemes harcolni, még ha nem is lesz rövid csata…

Tisztelt Motoros Érdekképviseleti Központ!

Előre is bocsánat, ha kissé zavaros leszek – a fogalmazás nem épp az erősségem. Szóval a történet tavaly júniusban kezdődött, akkor  vásároltam egy Yamaha XT660X típusú motorkerékpárt. Azért esett rá a választásom, mert mindössze 16 ezer kilométert futott, amihez azóta gyűjtöttem még 5500-at, jelenleg tehát 21 500-at mutat a műszer.

Háromszor többet futott a motor…

Azonban most, több mint egy év elteltével kiderült, hogy átvertek vele: több mint a triplája van benne, ötvenezernél is többet futott a motor. Halottam, hogy ilyenkor lehet kérni kártérítést, mégpedig „az eredeti állapota visszaállítása” alapján. Tulajdonképpen erre volnék kíváncsi: mi a menete, mit kell tennem és érdemes-e belevágnom?

Válaszukat előre is köszönöm!

Szép napot!

Yamaha XT660X

Az ügyfél kérdése sajnos nem egyedi, de általánosságban mégsem lehet rá választ adni. Először is meg kell nézni az adásvételi szerződést, hogy abban rögzítették-e a futásteljesítményt, illetve muszáj lesz beszerezni egy hivatalos igazolást (pl. szakszervizből stb.), hogy a jármű valóban többet futott, és nem egyéb okból (pl. műszeregység cseréje miatt) mutat többet, miközben egyébként a motor tényleg 16 ezerrel került az új tulajdonoshoz.

Ha ez megvan, tehát hiteles okiratok állnak rendelkezésre, már bátran fel lehet felszólítani az eladót, hogy térítse vissza az összeget, amennyivel kevesebbet ért a motor a vásárláskor. Hogy ez pontosan mennyi és milyen módon bírható fizetésre a kereskedő, az már más kérdés – ehhez feltétlenül szakértő segítségét javaslom, hogy egyszerűen és hatékonyan megoldódjon az ügy.

Üdvözlettel,

Csapó Zoltán Zsolt – Motoros Érdekvédelmi Egyesület

Telefon: +3670-360-2990

motorosok.hu

motorosbiztositas.hu