R1-gyel. Locsolni. Piásan?

R1-gyel. Locsolni. Piásan?

- Kategória: Gyorshírek
0

Eheti Darwin-díjasunk mindent kihozott a húsvéti ünnepből…

A Parameter számolt be róla, hogy hétfőn délután motorbalesethez riasztották a dunaszerdahelyi járás rendőreit: egy 32 éves nagymegyeri férfi csúszott el Yamaha R1-ével a kora délutáni órákban. Mielőtt kórházba szállították volna, az egyenruhások megfújatták vele a szondát, és az 1,1 ezrelékes véralkoholszintet állapított meg.

Az ártatlannak tűnő kaland pikantériája, hogy a szlovák törvények szerint ez ittas befolyásoltság során elkövetett veszélyeztetésnek minősül, és legfeljebb egy éves szabadságvesztéssel sújtható.

Ittas vezetés: Magyarországon sem jobb a helyzet…

Bár a többség úgy vélekedik, az ittas motorvezetés hazánkban inkább a kocsmatúrákhoz használt Babetták, Simsonok tulajdonosaira jellemző, a rendőrségi jelentésekből egészen más derül ki. Az elmúlt öt évben az

ittasan, nagymotorral okozott balesetek száma 300-350-re tehető, és ezzel még a gyalogosokat is megelőzzük (278 eset), bár az is igaz, hogy a segédmotor-kerékpárosok ugyanezen időszakban több mint nyolcszázszor okoztak személysérüléses ütközést részegen. A kerékpárosok ilyen tekintetben egyszerűen utolérhetetlenek: az összes incidens 12-14 %-át, míg nyáron az ittasan elkövetett, személyi sérüléssel járó ütközések közel harmadát (!) bicajosok okozzák.

Helyszínelés Ónodon, ahol egy vezetéstől eltiltott, részeg férfi esett el motorjával (Kép: Police.hu)

A július és az augusztus az ittas vezetés „csúcsidőszaka”, vagyis ezekben a hónapokban van a legtöbb gond az alkoholfogyasztással – jellemzően 2-3 naponta kell helyszínelni olyan karambolnál, ahol az okozó rendszámos motort vezetett és ittas volt, s szinte nem telik el úgy nap, hogy közúti ellenőrzéskor ne akadjanak piás motoros nyomára. Ideje hát visszafogni a sörözést, vagy ha mégis lecsúszik egy-egy korsó, akkor letenni a motorkulcsot, és figyelni rá, hogy mások se üljenek így nyeregbe.