Csak 6,9%-kal esett vissza a benzinfogyasztás 2020-ban

Csak 6,9%-kal esett vissza a benzinfogyasztás 2020-ban

- Kategória: Gyorshírek

Kár lenne tagadni, hogy a járványhelyzet is hozzájárult a kedvező 2020-as baleseti statisztikához, de vajon tényleg ez áll a háttérben?

 

Tegnapi cikkünkre számos komment érkezett, melyben azt firtatták: persze, hogy kevesebb baleset történt, hiszen az év felében karantén volt, és a forgalom is nagyjából felére csökkent. Vajon igazuk van?

Alig csökkent a benzinfogyasztás 2020-ban

Aki esetleg nem olvasta a rendőrség közleményét, gyorsan összefoglaljuk a lényeget:

  • Tavaly 17%-kal kevesebb közlekedési baleset történt, mint 2019-ben.
  • Hozzávetőleg 4000-rel (!) kevesebben sérültek meg az utakon.
  • Kiemelték a motorosokat, hiszen a rendszámos kétkerekűeknél különösen nagy volt a visszaesés. Míg 2019-ben 674 balesetet okoztak a motorosok január és október között, addig tavaly mindössze 532-t.
(Forrás: Police.hu)

Mivel olyan sokan állították, hogy érzésük szerint „felére csökkent a forgalom”, utánajártunk, hogy pontosan mennyivel autóztunk, motoroztunk kevesebbet 2020-ban, mint a korábbi években. Mivel a járművek futásteljesítményét nem rögzítik, csak abból indulhatunk ki, hogy mennyivel kevesebb üzemanyagot pöfékeltünk el tavaly Magyarországon, mint a korábbi években.

Nos, a számok arra utalnak, hogy alig csökkent a megtett kilométerek száma. Tavaly 3,61 milliárd liter üzemanyag fogyott Magyarországon, és ezen belül is 6,9%-kal kevesebb benzin, mint 2019-ben, de ez még így is több, mint például a 2017-ben vagy bármikor korábban eladott mennyiség.

A csekély visszaesés tehát önmagában nem indokolja a 17%-kal kevesebb balesetet és a közel negyedével kevesebb sérültet. Vagyis a kissé csökkent forgalom hozzájárult a remek eredményhez, de garantáltan nem a járvány „tehet róla”, hogy 1956 óta most először (!) csökkent 450 alá a balesetben elhunytak száma.

Continental 2019

Válasz