Külföldi, új motorkerékpár honosítása

Külföldi, új motorkerékpár honosítása

- Kategória: Macidoktor, Macidoktor válaszai

Szia Macidoktor!

Erdeklodnek az irant ha vasarolnek kulfoldon uj motorkerekpart es nem lenne ott forgalomba helyezve hanem haza lenne szallitva Mo.-ra es itt lenne az elso regisztracio az megoldhato-e es milyen koltseggel,dijjal kell szamolnom (regisztraciosado stb..)

Koszonom valaszod.
Udv Zoli

Honda NHX110
A motor hengerűrtartalmától is függ, hogy milyen költségekkel állíthatjuk forgalomba itthon

Kedves Zoli!
A motor behozatalának menete az alábbi:

Költségek:
új motor:
– a kinti vételár 25%-nak megfelelő ÁFA
– a műszaki vizsgáztatás, eredetiségvizsgálat ( EU-n belül eltörölve), forgalomba helyezés költségei ( forgalmi, törzskönyv, rendszám, kb. 50.000 Ft).

Használt motorkerékpár behozatala esetén jelenleg az alábbi fizetési kötelezettségeid vannak a magyarországi forgalomba hozatalhoz:
(Az ÁFA-t kint fizeti – itthon nincs ÁFA fizetési kötelezettség)
– a műszaki vizsgáztatás, eredetiségvizsgálat, forgalomba helyezés költségei.(lsd. fent)
A motorkerékpárok után mindkét esetben regisztrációs adót is kell fizetni, ennek mértéke a következő oldalon kiszámítható: Regisztrációs adó kalkulátor

A forgalomba helyezéshez szükséges a kinti eredeti forgalmi, amin szerepel, hogy ott végleg kivonták a járművet a forgalomból. Ezen kívül egy kétnyelvű adás-vételi szerződés, eredetben. Ezekkel kell bemenni a NAV-hoz, innen kezdődhet az ügyintézés.

Tapasztalat: Egy 250-es, 2003-as gyártású nagyrobogó minden ügyintézéssel együtt januárban 140.000 Ft-ból került a nevemre. Ebben benne van valamennyi ügyintézési díj is, ugyanis az erre szakosodott emberek 3 nap alatt intéznek mindent, míg az ebben járatlanoknak ez heteket vesz igénybe, érdemesebb megbízni őket.

Üdvözlettel,

Dr. Dózsa Ernő

ügyvéd

+36309396943

Continental 2019

Facebook Comments

7 Comments

 1. Jó napot kívánok!

  Én érdeklődnék, hogy ha kintről az USÁ-ból szeretnék behozni motorkerékpárt, hobby motort amit forgalomba nem lehet helyezni, azt milyen vám-dijjak terhelik itthon?És mihez viszonyítva (ár) számolják azt?
  Valamint, ha kint megveszem onnantól miket kell fizetnem, egészen az USÁ-tól M.o.-ig!?

  Köszönöm

 2. @szoli11: kérdésedet továbbítottuk Macidoktor felé, itt a hozzászólások között hamarosan olvashatod a választ!

 3. Kedves Zoli.
  A kinti számla, forgalmi kell. Konténerben szokták hazahozni a motorokat, autókat, ezek költségéről nem tudok nyilatkozni.
  Itthon ugyanaz a forgalomba helyezése, mint egy EU-n kívüli járműnek, plusz vámot kell rá fizetni. A pontos összegről a VPOP honlapján lesz kalkulátor, emlékeim szerint 20% körül van, ez az ÁFÁ-s összegre rakódik.

 4. -használt motorra is van áfa … én úgy tudom sajnos.. magyarországon vagyunk…

  2évnél fiatalabb és/vagy 6000km nél kevesebb van benne áfát kell fizetni. Ugyan, ez kettős adóztatás és EU ellenes .. de itthon megtehetik sajnos…

  -Amerikából behozottaat elég nehézkes forgalomba helyezni…

 5. Káplár Zoltán

  Hello! Vettem anno csak hobby célra egy 125-ös ETZ motorkerékpárt. Semmilyen papírja nincs sajnos. Abszolút semmi. Nagyon sz*r állapotban van szegény, de én és sok haverom nagy chopper, bobber rajongók vagyunk. Szeretnénk ezt a motort egy bobberré átalakítani. De ehhez nem kell vázat hegeszteni stb, egyedül az ülés kerülne lejjebb és ilyen retro “bicajülésformát” kapna, illetve a sárvédőket cserélnénk régi trophy félékre…Szerintetek megoldható hogy az életben még forgalomba helyezhessem? Ha igen valami kiinduló árat tudnátok mondani? Bocs a sok rizsáért, csak azért írtam körül milyen lenne, mert nem kéne minősített hegesztő blablabla. A választ előre is köszönöm

 6. Üdvözlet,
  Több éves írországi tartózkodás után tervezzük a hazaköltözést. Kb. 3 éve vásároltam egy motort idekint, mely érvényes papírokkal rendelkezik. Érdeklődöm, hogy ebben esetben is a “szokásos” behozatali/regisztrációs költségekkel kell számolni, mint “hagyományos” import esetén?
  Az írországi szabályok alapján pl. ha a tulajdonos igazolja, hogy az országban történő letelepedése előtt legalább 6 hónappal korábban vásárolta a motort, akkor jelentősen alacsonyabb az írországi üzembehelyezés költsége. (Hiszen korábbi vásárlásból eredő saját tulajdonaként hozza be az országba, nem új vásárlás folyamán, esetleges kedvezőbb külföldi vételár miatt.)

  Csaba

Válasz