Motoreladás hét lépésben

Motoreladás hét lépésben

- Kategória: Kiemelt cikk

Megválnál a motorodtól? Ha népszerű típus, elvész a többi hirdetés között, amennyiben ritkaságról van szó, úgy a vevőket kell – stílusosan ABUS lánccal – lasszózni, hogy gazdát cseréljen a portéka. Azért nem reménytelen a dolog, de csak akkor jársz sikerrel, ha okosan csinálod.

 
.

Néhány egyszerű lépés, kis pénzből, sok odafigyeléssel, és máris a Te motorod lesz a legvonzóbb a piacon. A ráköltött forintokat pedig ne sajnáld, hiszen a sikeres üzletből úgy is visszajön a befektetés, inkább előbb, mint utóbb. Ezek a legfontosabb teendők:

1. Friss műszaki

Egy vizsga 4360 forintba kerül, vagyis a hazai 600-750 köbcentis és 14 éves átlagot tekintve ez az összeg valószínűleg alig egy százaléka a géped értékének.

muszaki_vizsga_auto_motor
Friss vizsgával többet ér és csábítóbb is a motor

Igazán megéri a befektetés, ezért ha csak pár hónapra vagy a kötelező műszakitól, inkább ruházz be rá, s ezzel bővítheted a célközönséget. Nem mellesleg igazolásként sem rossz a friss NKH pecsét, hogy rendben van a vas.

2. Csillog-villog

Jól mondta Hannibal Lecter, a vágyakozás úgy kezdődik, hogy meglátsz valamit és beleszeretsz. Egy olajfoltos, sár- és sómarta kétkerekű nem valószínű, hogy bárki álma lenne, takarítsd hát le alaposan, mielőtt eladásra kínálod. Hidd el, a lelkednek is jót tesz, hogy utoljára még gondoskodhatsz a szeretett járműről.

3. Robert Capa, személyesen

Szánj időt a fotózásra! Ne félsötétben a garázs sarkában kapd le telefonnal, hiszen ha nem láthatók a részletek, nem is fogja felkelteni senki érdeklődését vagy éppen a homályos képek mögött sumákságot sejtenek majd.

Egy látványos képre hamar felkapják a fejüket a hirdetést böngésző motorosok
Egy látványos képre hamar felkapják a fejüket a hirdetést böngésző motorosok

Napsütötte, frankó háttérrel, néhány lépés távolságból a zoomot használva kattints, többször, több szögből, és utólag válaszd ki a legjobbakat. Ne feledd, a szöveget csak az fogja elolvasni, aki becsábul a kép láttán.

4. Felejtsd el a szilikont!

A tiszta nem azt jelenti, hogy ragyog, mint Salamon töke. Legyen ápolt kinézete, de felejtsd el a gagyi hatásfokozókat, helyette inkább szerezz be polírozófolyadékot, és töröld át vele alaposan a fém- és műanyagfelületeket.

Egy óra alatt simán lepolírozhatsz egy sportmotort - a hatás önmagáért beszél
Egy óra alatt simán lepolírozhatsz egy sportmotort – a hatás önmagáért beszél

Az egységes és tiszta motor sokkal jobb benyomást kelt, mint amit újnak akarnak álcázni tizenöt évesen…

5. Költs, hogy keress!

Válassz kiemelt hirdetést! Ez különösen a tucatgépek esetében fontos, hogy az ötven egyforma masina közül a Tiéd legyen a legelső, amibe beleszeret a leendő tulajdonos. Szintén párezres tétel, nem kérdés, hogy megéri.

6. Szorítkozz a lényegre!

Nem biztos, hogy az egész oldalas történetek fogják eladni helyettünk a gépet, sőt, a többség bele sem fog a húszmondatos históriákba. Bármennyire is dicsérnéd, fogalmazásnál inkább törekedj a lényegre, felsorolásszerűen emeld ki az előnyöket (régóta egy tulajdonosnál, friss műszaki, kevés és valós kilométer, friss szerviz, stb.), és feltétlenül említsd meg, ha hiányosságra kell készülnie a vevőnek, hogy ne a helyszínen csalódjon több tíz liter benzin elfüstölése után…

7. Gondos gazdától

Ha megvan az első telefon, és közeleg a személyes találkozó, várd felkészülten! Legyen nálad adás-vételi szerződés, egyben a motor összes papírja és igazolásai, szerviz számlái, esetleg az előző tulajdonos elérhetősége. A rendezett háttér a gondos gazda benyomását kelti az érdeklődőben, és hidd el, ez a szőrösszívű vásárlót is meggyőzi arról, hogy előkapja a pénztárcába gondosan bekészített összeget.

+1. Az idő pénz

Hajlamosak vagyunk erről elég gyakran megfeledkezni, ezért ha valamely érdeklődő olyan árajánlattal áll elő, mely nem a komolytalan kategóriába tartozik, érdemes rajta néhány percig gondolkodni. Vedd számba, milyen gyorsan szeretnéd pénzzé tenni a motort, illetve a soron következő vevőkre érdemes-e további órákat vesztegetni, vagy ez idő alatt inkább dolgoznál, esetleg a szeretteiddel lennél.

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz