GumiGuru: Suzuki Volusia 800 – mit tegyek rá?

GumiGuru: Suzuki Volusia 800 – mit tegyek rá?

- Kategória: Gumiguru
0

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

Kedves Gumiguru! A következő a kérdésem: Motorom 2008-as Suzuki VL 800 VOLUSIA /C 50 T Boulevard/, küllős felnikkel gondolom belső tömlővel! Aktuális lenne az abroncsok cseréje, a mintázat mélysége még elbírna néhány ezer kilométert -minimális hajszálrepedések vannak az oldalfalon-, de a DOT szám szerint 2007-es gyártásúak tehát a koruk alapján sajnos “öregek”!Jelenleg általam ismeretlen japán gyártmányú/IRC ???/ gumik vannak rajta. Méretek: elöl 130/90-16 M/C 67 H, hátul 170/80-15 M/C 77 H . A típusnak és a saját vezetési stílusomnak “megfelelően” nem túl gyorsan kirándulok, túrázok,gurulok nem vagyok “kanyarvadász”. Fő szempont a gumicserénél a tapadás, főleg szárazon, de esős időben sem fogok félreállni. Mi a javaslatuk minőségben, márkában illetve ár-érték arányban? Ezek fehér oldalfalú változata is érdekel mert most is olyanok. Előre is köszönöm a segítséget! Üdv.: Béla

VÁLASZ

Kedves Béla!

A motorod egy igen szokványos méretezéssel szerelt modell, így nem okoz nagy problémát válogatni a lehetőségek között, egyedül a fehér oldalfal az ami sok gumi esetén egy kizáró feltétel lehet. Amennyiben nem ragaszkodsz feltétlen a díszesebb kivitelhez, akkor a többi kritériumnak inkább megfelelő abroncsokat tudok ajánlani. Legfőképp az száraz és a nedves tapadás az ami fontosabb lehet, ami te is említettél. Ennek tudatában a Michelin Commander II lehet az ami többet nyújt a többi abroncsnál. Ennek fejlesztése során kiemelt szerepet kapott ezeknek a tényezőknek a kiemelése, ezen szemlélet alapján gyártották ezt az abroncsot. Hasonlóan jó tapasztalatokat gyűjtöttünk a Bridgestone Exedra-Max modellről is.

Suzuki Volusia

A fehér oldalfal miatt sok gyártó modellje nem jöhet szóba, így az előbb említett gumik is kiesnek a halmazból.
A jelenleg gyártásban és forgalomban lévő gumik között a Continental CM1/CM2, Dunlop D404/K555 és a Metzeler ME888-as típusok rendelkeznek fehér oldalfalú kivitelben is. Ezek közül a Metzelert tudom ajánlani. Egy közkedvelt, criuseresek körében elismert darabról van szó, mely szintén jól teljesít minden körülmény között. A jelenleg is használt IRC márkájú gumijaidnál ezek az általam javasolt modellek mind jobb tulajdonságokkal rendelkeznek, így bátran ajánlom őket. A 2007-es gyártás már valóban nem most volt, a hajszál repedések pedig egyértelmű jelei az abroncs elöregedésének, ha más miatt nem is a korukból eredően mindenképp javaslom ezek cseréjét.