Csalsz a műszakin? Irány a sitt!

Csalsz a műszakin? Irány a sitt!

- Kategória: Gyorshírek
3

„…egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő a vesztegető, ha az előnyt azért adja vagy ígéri, hogy a hivatalos személy a hivatali kötelességét megszegje, a hatáskörét túllépje, vagy a hivatali helyzetével egyébként visszaéljen…”  Lám, ilyen egyszerű bíróság elé kerülni.

A 36 éves férfi egy veszprémi vizsgaállomáson próbált némi előnyhöz jutni: tudva, hogy a járgány biztosan nem csúszik át az ellenőrzésen,  a forgalmit már úgy adta át, hogy benne pénzt helyezett el, és ezt tudtára is adta a vizsgabiztosnak. A felajánlott pénzt a vizsgabiztos nem fogadta el, sőt a történtekről azonnal értesítette a rendőrséget.

Három év börtön – ennyit kockáztat, aki némi készpénzért cserébe megpróbál kicsit sumákolni a műszakin (Kép: Hirado.hu)

Vizsgáról egyenesen a rácsok mögé…

A férfit a nyomozók még a vizsgaállomásról előállították és őrizetbe vétele mellett gyanúsítottként hallgatták ki – áll a Police.hu beszámolójában. Ellene a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztálya hivatali vesztegetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást befejezte, az ügy iratait vádemelési javaslattal küldte meg az illetékes ügyészségnek. A Btk. egyértelműen fogalmaz:

293. § (1) Aki hivatalos személyt a működésével kapcsolatban neki vagy rá tekintettel másnak adott vagy ígért előnnyel befolyásolni törekszik, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő,

azonban egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha az előnyt azért adja vagy ígéri, hogy a hivatalos személy a hivatali kötelességét megszegje, a hatáskörét túllépje, vagy a hivatali helyzetével egyébként visszaéljen.

  • LaciK

    Ezt a bénát. Hivatalos helyen nem így működik ez. Bejáratott kupeceknek kell bevinni a kocsit, ha kihagyják a vajdát, akkor még jó hogy ráhívják a rendőrt.

  • Wez

    Ezért kell megvárni amíg a vizsgabiztos dobja föl a témát:)

  • Ezt a hülyét! Nem mintha támogatnám az életveszélyes szarok közúton való használatát, de ha abból a plusz pénzből inkább maszekhoz vitte volna vizsgáztatni, még az sem kizárt, hogy átengedik. Öröm az ürömben, hogy most egy darabig nem kell aggódnia a műszaki miatt.