Piásan, jogsi nélkül… Megér neked ötmilliót?

Piásan, jogsi nélkül… Megér neked ötmilliót?

- Kategória: Hírek
0

A nyáron komoly gondot jelet az ittas vezetés, és sajnos igaz ez a motorosokra is: havonta 10-15 balesetet okoznak piás motorosok, míg a robogósok, segédmotorosok nagyjából háromszor ennyit…

A rendőrség ezért ilyenkor még gyakrabban ellenőrzi a kétkerekűeket, ahogy az történt a minap is, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében. A térségben egy hét alatt 72 közúti közlekedési baleset történt, és ebből hét esetben volt ittas sofőr az okozó. Ezen túlmenően 27 ittas vezetőt csíptek el, mielőtt még közúti közlekedési balesetet okozhattak volna.

Elesett a piás motoros…

Egy 29 éves motoros Ónodon, a Mező utcában haladt július 19-én délután, amikor az egyik kanyarban besokallt, és az út melletti oszlopnak ütközött. Helyzetét tovább súlyosbította, hogy a nagymotoron nem volt rendszám. Ha mindez nem lenne elég, a súlyos sérülésekkel kórházba szállított férfit korábban eltiltották a vezetéstől…

Szesz és motorozás? Ötmillió forint lesz…

2017 januárjától változtak a baleseti kártérítések felső határai, az eddigi másfél-millióról kereken ötmillióra nőtt a biztosító által követelhető összeg, amit a részeg sofőröktől hajthatnak be, s ezzel párhuzamosan emelkedett a balesetek sérültjeinek járó kártérítés is. Szóval ha valaki egy pohár sör után okoz balesetet, a biztosító kifizeti helyette a kárt, de utána – akár ötmillió forintig – azonnal behajthatja azt az elkövetőn.

Helyszínelés Ónodon, ahol egy vezetéstől eltiltott, részeg férfi esett el motorjával (Kép: Police.hu)

A kiugróan magas anyagi károknál csökkent a limit, ugyanakkor a személyi sérülésekre kifizethető összeg nőtt – áll az MTI összefoglalójában. Más tekintetben is változott a törvény, ugyanis a biztosítást nem fizető sofőrökön eddig időkorlát nélkül behajthatták a tartozást. Innentől azonban csak öt évre visszamenőleg követelhetik az úgynevezett fedezetlenségi díjat, ami lépésre kényszerítheti a biztosítókat, s ez azzal járhat, hogy egyre több társaság bírósági úton hajtja be az elmaradt összeget.

A rendőrség az eset után felszólított minden közlekedőt, üljön motoron vagy autóban, hogy ha egy kortyot is ittak, már ne vezessenek, ne veszélyeztessék ezzel önmagukat és a többi közlekedőt!