Olvasói: Keskeny felnire széles abroncsot?

Olvasói: Keskeny felnire széles abroncsot?

- Kategória: Gumiguru
0

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

Kedves Gumiguru! A következő a kérdésem: Egy Yamaha FZR1000 boldog tulajdonosa lettem Mivel ez a kategória új számomra, máris akadtak gondjaim, például az új gumi választása. Eredeti méretei 130/60 17 és 170/60 17. Na most ebben a méretben nem találok semmit. Érdekelne esetleg ezeknek a váltó mérete, ami jó lehet. Illetve ár/érték arányban melyik a legjobb? Mivel most ugrottam fejest a sportmotorozásba, így egyből biztos nem fogom a határait feszegetni. Többnyire város, túra, néha pályázás a terv.

Köszi előre is!

Üdv: Zsolt

VÁLASZ

Kedves Zsolt! Bevallom Neked, hogy megleptek a motor gyári méretei, azért két katalógust átforgattam, mert egyáltalán nem erre emlékeztem erre. De egy kis kutatás után arra kellett rájönnöm, hogy a 89-es EXUP dupla körlámpás modellt bizony ilyen gumikkal szerelték fel. Sajnos arra vonatkozóan nem találtam információt, hogy az első és hátsó felni milyen széles, mert ebben a gumiméretben (legfőképp az elsőre gondolok) valóban nem lesz a motorhoz illő darab. A választás terén nem is csodálkozom, hogy nem jutottál dűlőre.

Motorguminál nem alkalmazunk váltóméretet, csupán a colos méretezésben megadott méreteket szoktuk hagyományos, milliméteresre átváltani, tehát nem rakhatsz fel 180/55 helyett mondjuk 170/60-at, és fordítva.

A felni szabja meg az abroncs méretét

Első körben azt tudom neked javasolni, hogy nézd meg a motorod felniszélességét, gyanítom, hogy elől 3,5″ hátul pedig 5 vagy 5,5″ felni lesz a benne. Ezekre könnyen találunk abroncsot, mert ez a klasszikus 120/70-17 és 180/55-17-es gumikhoz tartozó felniszélesség. Amennyiben hátul csak 5″ felnid van, arra érdemesebb a gyári 170/60-17-es gumit feltenned, erre is van néhány jó alternatíva, például a Michelin Pilot Power 2ct vagy Dunlop Qualifier II. Ezekhez természetesen van első pár is. A felhasználás nagyon vegyes, de mindenképp egy spor gumit válassz a biztos tapadás érdekében, főleg annak  tudatában, hogy most ismerkedsz ezzel a stílussal.