Mérsékelhető az autópálya-bírság mértéke

Mérsékelhető az autópálya-bírság mértéke

- Kategória: Gyorshírek
1

Tegnap változott a bírságolás rendszere, ám egyelőre – sajnos – a motorosok nem élvezhetik az új szolgáltatást.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ún. bírságriasztás funkciója a tehergépkocsit vezető sofőröknek lehet hasznos: az alkalmazás figyelmezteti a tulajdonost, hogy helytelen kategóriát adott meg vagy nincs érvényes úthasználati engedélye az adott szakaszra, így elkerülhetők a bírságok. Ezt a hazai fuvarozók nagyjából kétharmada használja jelenleg.

Csökkenthető a bírság összege

Újdonság, hogy tegnaptól mérsékelhető is a bírság mértéke: a módosított jogszabály (410/2007. számú Kormányrendelet) az eddigiektől eltérően figyelembe veszi, hogy milyen hosszan és mennyi ideje használták érvényes jegy nélkül az utat, s

ha a sofőr 1-2 órán belül pótolja a mulasztást, az eredeti, 160 ezer forintos összeg helyett csak 30-40 ezret kell fizetnie.

Sajnos a szolgáltatás – egyelőre – csak teherautók részére elérhető, pedig biztosan nagy sikere lenne kocsik és motorkerékpárok vezetőinél is. Utóbbiak persze maguk is gondoskodhatnak egyéni riasztórendszerről, hogy elkerüljék a meglepetéseket: egyes navigációkon beállítható, hogy jelezze, ha fizetős útszakaszra hajt a jármű.