Újabb részletek a 2018-as autópálya-matricákról

Újabb részletek a 2018-as autópálya-matricákról

- Kategória: Hírek

Mint arról tegnap beszámoltunk, tovább bővül a motorosok számára elérhető kedvezmények köre, ez azonban csak a kezdet…

 

Az NFM által kedden bejelentett tervezet értelmében az autópályák fizetős szakaszára felhajtás után is lehetne e-matricát vásárolni, hogy ezzel elkerüljük a bírságot, hosszabbodna a pótdíj-befizetés határideje, bővülne a nagycsaládosokat érintő úthasználati kedvezmény, valamint csökkennének az autósok költségei és adminisztrációs terhei.

Útdíj 2018: csökkenő adminisztráció, alacsonyabb bírságok

Az előterjesztő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) honlapján kedden közzétett dokumentum szerint az útdíjhasználati jogosultságot a díjköteles útra hajtást követő egy órán belül büntetés nélkül lehetne megvásárolni. A jogosulatlan úthasználatért kiszabott alap-pótdíj az eddigi 30 nap helyett csak 60 nap elteltével emelkedne, emellett csak különbözeti pótdíjat kellene fizetni, ha a jármű a rá vonatkozó díjkategóriához mérten alacsonyabb díjkategóriába tartozó, érvényes jogosultsággal rendelkezik.

autopalya-2013-díj-matrica

2018-tól már a havi matricát is kedvezményesen, féláron vehetik meg a motorosok, azaz a jelenlegi, heti útdíjcsomagnál ezer forinttal drágábban egész hónapban használhatják az autópályákat

Az NFM keddi közleménye hangsúlyozza, hogy a javasolt változtatások kiiktatnák az adminisztratív buktatókat és többletköltségeket. Jó hír, hogy a 2018. január elsején hatályba lépő rendelkezések folyamatban lévő ügyekre is alkalmazhatóak lesznek, tehát az is kedvezőbb elbírálásban reménykedhet, aki decemberben kapott bírságot – áll az MTI összefoglalójában.

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz