Dakar 2018 – Napi 13 óra nyeregben…

Dakar 2018 – Napi 13 óra nyeregben…

- Kategória: Események, Kiemelt cikk, Verseny
0

Elkészült a magyar autósok és motorosok kisfilmje az idei, 40. Dakarról, melyben arról mesélnek, milyen megpróbáltatásokon mentek keresztül, mire elérték a célt a kéthetes száguldás után…

Ahogy azt már megszokhattuk, a hagyományoknak megfelelően most is január első hetében rajtolt el a több száz résztvevő az – immáron Dél-Amerikában zajló – autós-motoros viadalon. Peru fővárosából, Limából vágtak neki a közel kilencezer kilométeres ralinak, melynek befutója idén Cordobában volt.

Csaknem 350 járművet neveztek a világ legismertebb tereprali versenyére, melyből közel kétszáz motor és ATV volt

Különösen nehéz erőpróba volt az idei Dakar

Elképesztő, hogy hányan adták fel a jubileumi Dakar-ralit – a második hét elején már csak 91 (!) motoros sorakozott a rajtrácson, s a kiesők között volt a versenyben vezető yamahás van Beveren, illetve hazai kiválóságaink, Horváth Lajos és Dési János is. Részben ennek a „csillaghullásnak” köszönhették a KTM-esek, hogy idén – sorozatban 17. alkalommal – is diadalmaskodtak a sivatagban, a 2016-os győztes Toby Price és a tavalyi etalon, Sam Sunderland után ezúttal Matthias Walkner bizonyult a leggyorsabbnak.

 „Többször átestem a kormányon, olyan puha volt a homok. Azt hiszem, Dakar-karrierem talán legnehezebb szakaszát éltem át…”  A magyar ajkú versenyzők beszámolói az eddigi legkeményebb viadalról, egyenesen a helyszínről

Horváth Lajos műszaki hiba, Dési János pedig sérülés miatt adta fel a küzdelmet, de Gyenes Emanuel és Saghmeister Gábor teljesítette a távot – őket a 23., illetve 79. helyen intették le. Emellett a fairplay-díj is Gábort illeti, mivel – ahogy az a videóból is kiderül -, idejét, energiáját nem sajnálva megállt, hogy kimentse bajba jutott motorostársát szorult helyzetéből. A szlovén pilóta az interjúban nem győzött hálálkodni, hisz’ a Gábortól kapott segítségnek, illetve alkatrésznek köszönheti, hogy egyáltalán eljutott a szakasz végén felállított táborba. Szép volt, Gabi, le a kalappal!

A 2018-as Dakar-rali végeredménye:

1. Matthias Walkner – KTM
2. Kevin Benavides – Honda
3. Toby Price – KTM
4. Antoine Méo – KTM
5. Gerard Farrés – KTM
6. Johnny Aubert – Gas Gas
7. Oriol Mena – Hero
8. Pablo Quintanilla – Husqvarna
9. Daniel Oliveras – KTM
10. José Ignacio Cornejo – Honda
.
.
23. Gyenes Emanuel – KTM
.
.
79. Saghmeister Gábor – KTM

Continental 2019