Továbbra is komoly gond az ittas motorozás

Továbbra is komoly gond az ittas motorozás

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek
0

A rendőrség hiába tart egyre gyakrabban célzott razziákat, még mindig elképesztően sok az ittas vezető, sőt a piás nagymotoros is. Sokat kockáztat, aki egy üveg sör után is nyeregbe ül…

A hír apropója, hogy nemrégiben egy pocsaji férfit igazoltattak, majd amikor az alkoholteszter megerősítette, hogy ittasan ült motorra, előállították és gyanúsítottként hallgatták ki. Téved, aki azt hiszi, majd kap egy csekket, és azzal elintézheti a kihágást – a 29 éves férfinek is bíróság előtt kell felelnie tettéért.

Ittas vezetés: aggasztó számok…

Bár a többség úgy vélekedik, az ittas motorvezetés inkább a kocsmatúrákhoz használt Babetták, Simsonok tulajdonosaira jellemző, a rendőrségi jelentésekből egészen más derül ki. Az elmúlt öt évben az

ittasan, nagymotorral okozott balesetek száma 300-350-re tehető, és ezzel még a gyalogosokat is megelőzzük (278 eset), bár az is igaz, hogy a segédmotor-kerékpárosok ugyanezen időszakban több mint nyolcszázszor okoztak személysérüléses ütközést részegen. A kerékpárosok ilyen tekintetben egyszerűen utolérhetetlenek: az összes incidens 12-14 %-át, míg nyáron az ittasan elkövetett, személyi sérüléssel járó ütközések közel harmadát (!) bicajosok okozzák.

Helyszínelés Ónodon, ahol egy vezetéstől eltiltott, részeg férfi esett el motorjával (Kép: Police.hu)

A július és az augusztus az ittas vezetés „csúcsidőszaka”, vagyis ezekben a hónapokban van a legtöbb gond az alkoholfogyasztással – jellemzően 2-3 naponta kell helyszínelni olyan karambolnál, ahol az okozó rendszámos motort vezetett és ittas volt, s szinte nem telik el úgy nap, hogy közúti ellenőrzéskor ne akadjanak piás motoros nyomára. Ideje hát visszafogni a sörözést, vagy ha mégis lecsúszik egy-egy korsó, akkor letenni a motorkulcsot, és figyelni rá, hogy mások se üljenek így nyeregbe.