Hárommilliárd forintos kártérítés fékhiba miatt?

Hárommilliárd forintos kártérítés fékhiba miatt?

- Kategória: Hírek
0

Rendhagyó ítéletet hozott a georgiai bíróság: a motor vezetője kisebb részben volt felelős a balesetért, egyelőre mégsem jár neki kártérítés, holott a balesethez vezető műszaki hibát a gyártó is elismerte.

Az ügy előzménye, hogy Adrian Johns 2013 augusztusában súlyos motorbalesetet szenvedett, gerincsérülése miatt rokkant lett, s elveszítette eredeti munkáját. Ő azt állította, hogy az ütközés – elsősorban – a meghibásodott fék miatt következett be, ezért beperelte a forgalmazót.

Hibázott a vezető is, de nem ez volt a fő ok

A hosszú éveken át zajló tárgyalás eredményeként megállapították, hogy a 2006-os GSX-R1000 valóban érintett volt a fékrendszer miatt elrendelt visszahívásban, ám a társaság csak a baleset után, ősszel küldött levelet a tulajdonosoknak a problémáról és annak ingyenes orvoslásáról.

Suzuki GSX-R1000 (2006)

A 2004 és 2013 között gyártott modellekről, hozzávetőleg 200 000 példányról van szó, melyek közé tartozott Johns gépe is, ezért gondolták jogosnak ügyvédei, hogy a cég kártérítést fizessen a baleset elszenvedőjének.

Eredetileg 14 millió dollár megtérítése miatt adtak be keresetet, majd ezt 12,5 millióra csökkentették, ám a bíró úgy döntött, az összeg nem jogos, mivel Johns hibája is közrejátszott a balesetben. Mint fogalmazott, a vezető felelőssége 49%-ra tehető – tehát a fennmaradó 51%-ért okolható a műszaki hiba -, ennek ellenére elutasította a kártérítési kérelmet. Mint Johns ügyvédje fogalmazott, ez egy felháborító és példátlan ítélet, melyhez hasonlót nem látott még 26 éves pályafutása alatt. A köztudott és a gyár által elismert hiba is kevés volt ahhoz, hogy célt érjenek, ezért valószínűleg tovább húzódik az ügy, és hallunk még a jövőben Jonhs esetéről.

(Nyitóképünk illusztráció, forrás: Youtube.com)