Európa legszebb hágói – Szardínia

Európa legszebb hágói – Szardínia

- Kategória: Események, Kiemelt cikk, Túra
0

Újra jelentkezik virtuális világjáró-sorozatunk, s ezúttal igazán különleges, lenyűgöző helyszínre kalauzolunk el benneteket: Szardínia szigetére.

A Tirrén-tengerből kiemelkedő Szardínia Európa nyolcadik legnagyobb szigete, Olaszország különleges autonómiát élvező régiója. Területe mindössze 24 090 négyzetkilométer, vagyis kb. negyede Magyarországnak, észak-déli hossza alig több mint 330 kilométer. A motorosok számára külön öröm, hogy a sziget túlnyomó része hegy- és dombvidék, s jóllehet átlagos tengerszint feletti magassága csupán 334 méter, és a legnyúlánkabb bércei sem vetekednek a Csomolungmával, bőven tartogat meseszép, kanyargós szerpentineket.

Mesébe illő kis sziget, nem is olyan messze… (kép forrása: Kuoni)

Közepes lélegzetvételű túráról beszélhetünk, hiszen Budapesttől például az olaszországi Livornóig hozzávetőleg ezer kilométert kell megtennünk. Leggyorsabban ilyen módon küzdhetjük le a távolságot, ha pedig a lassabb, ám rövidebb úton mennénk, válasszuk ezt! Ha valaki már odafelé kalandos gurulásra vágyik, s közben megspórolná a pályamatricák költségének zömét, annak ezen útvonalak valamelyikét ajánljuk.

Innen – és természetesen számos másik helyszínről is – aztán komppal juthatunk át Szardíniára. Az elszigeteltséget ellensúlyozza, hogy a közlekedési hálózat kiváló, több fontos kikötővárosba is válthatunk jegyet, ennek módjáról a későbbiekben írunk.

Szardínia, a barátságos lankák földje

A sziget sok-sok varázslatos aszfaltkígyót tartogat az utazóknak, még a legpuritánabbakon is felemelő élmény végiggurulni. Ez nekünk, hegylakóknak remek hír, lássuk hát, mely szakaszokat érdemes célba venni!

Szardínia északi részén, Gallura régióban magasodik a Limbara hegység, ennek legmagasabb csúcsa az 1362 méter magas Punta Sa Berritta. Ennek környékét feltétlenül megéri töviről-hegyire bebarangolni! Itt kanyarog az SP51-es jelzésű út, ami eszményi nyomvonalával és természeti szépségeivel igazi paradicsom, még akkor is, ha maga a burkolat sokszor elég silány. Ennek okán azoknak lehet jó választás, akik ilyen körülményekre alkalmas motorkerékpárral vágnak neki a kiruccanásnak. A csúcson egyébként a NATO légierejének átjátszóállomása található, amit ma polgári telekommunikációs célokra használnak.

A Monte Limbara környéke (kép forrása: Agriturismo La Cerra)

Száz kilométerrel lentebb terül el az 1463 méteres Monte Corrasi. Ezt az SP22-es közúton közelíthetjük meg, ami Oliena térségétől kanyarog hosszan dél felé, pompás kilátást biztosítva a környék hegyeire és völgyeire. Innen letérhetünk a 48-as útra, melyen gurulva elérünk a Foresta di Montesig, vagy a 30-as, majd 14-es út vonalára is.

Tovább haladva dél felé, a Gennargentu hegységtől és azonos nevű nemzeti parktól nem messze vezet el a SP7-es vonal, melynek látványos része a hegyvidéken átívelő, fantasztikus Strada Tonara. E szakasz kiváló burkolattal, védőkorláttal, s megannyi mosolyfakasztó kanyarral csábítja a bukósisakosokat.

Pályaminőségű szakaszok és izgalmas ösvények

Eggyel fentebb, ezzel párhuzamosan húzódik egy kis út, ami a Torrei tóhoz vezet. Az alig öt kilométeres etap már-már veszélyesnek is mondható, hiszen keskeny és kifogásolható színvonalú, ugyanakkor pont ennek okán leküzdése maradandó élményt nyújthat. Semmiképp nem szabad kihagyni a 8-as utat, ami temérdek kanyarral fűzi át magát a vidéken.

Keresztül a Gennargentun (kép forrása: Mimi Ikonn)

A hetes úttól keletre javasoljuk az 1828 méter magas Bruncu Spinára vezető – hol nívós, hol elég viharvert – aszfaltcsíkok, valamint a Strada Foresta Girgini felkeresését. Ez utóbbinál figyeljünk, mert állapota roppant változó, van, ahol egészen pompás flaszter vár, van, ahol viszont murvás terep!

Délen jó túra lehet a néhol igen megviselt, de annál látványosabb SP1-es út Capoterrától Santadi irányába, akárcsak a Monte Cresiát keresztülszelő szakasz.

Noha nem hágó, rendkívüli szépsége okán mindenképp említést érdemel az SP85-ös út Iglesias és Narcao között. Itt kifogástalan burkolaton, erdők és sziklaszirtek árnyékában húzhatjuk a gázt és gyönyörködhetünk a környékben.

A festői SP85-ös út egyik szakasza (kép forrása: Motorcycle Diaries)

Látnivalók, nevezetességek

Északon, a színes házak tarkította, meseszerű Castelsardo városában található egy XII. századi erőd, ahonnan csodás kilátás nyílik a környékre.
Algherótól nem messze látogatható a Grotta di Nettuno cseppkőbarlang.
Szardínia különlegességei a csak itt látható nurághok, ezek a különleges, kötőanyag nélkül egymásra rakott gránit- és bazaltkövekből épült, zömök tornyok. Mára körülbelül hétezer darab maradt fent belőlük.

A leghíresebb nurágh a Su Nuraxi, mely az UNESCO kulturális világörökségének része már 1997 óta (kép forrása: Italy Discovery )

Érdekes látványosság a Museo del Carbone, ahol egy szénbányába nyerhetünk bepillantást.
Kellemes sétát tehetünk a főváros, Cagliari óvárosában, ahol felkereshetjük a San Remy bástyát és a szépséges helyi katedrálist is.
Nora a sziget legnagyobb ókori romvárosa, ahol megcsodálhatjuk az amfiteátrumot, templomromokat, valamint korabeli színház és fürdő darabjait is.

Szardínia időjárása

Szardínia mediterrán klímájú és napos, több csapadék északon és nyugaton jellemző. Nyáron az átlaghőmérséklet 35 fok körül alakul, de a páratartalom alacsony, ezért könnyen elviselhető. Ugyanakkor a hegyvidékeken ritka a tartós meleg, ott még az év közepén is viszonylag hűvös van, főleg éjjel, ráadásul gyakran fúj viharos szél. Mindezek tükrében tanácsos többrétegű, eső- és szélálló bélést is tartalmazó felszereléssel készülni!

A túra várható költségei

Úthasználati díj

A menetirány függvényében Ausztrián vagy Szlovénián vághatunk keresztül, azaz választhatjuk az 5,10 eurós, tíznapos osztrák autópálya-matricát, vagy a hét napos szlovéniai jogosultságot 7,5 euróért. Olaszországban kapus rendszer működik, azaz a megtett út függvényében, utólag szükséges fizetni. Szardínián nincs autópálya, helyette ún. szupersztrádákon hasíthatunk, ezek használata ingyenes.

Viszont a költségeket gyarapítja a komp ára. Mint írtuk, több városból, több társaság is indít menetrendszerinti járatokat a szigetre. Ezek menetideje 5 és 12 óra között van, az általunk vizsgált nyári időszakban a jegyárak egy főre, egy útra hozzávetőleg 50 eurótól indulnak, noha ebben már a motorszállítás költsége és teljeskörű biztosítás is benne van. Természetesen számtalan lehetőség rendelkezésre áll, a részletekről tájékozódni és foglalni ezen vagy ezen az oldalon lehetséges.

Szállás

A hotelek, apartmanok bérleti díjai szinte egész Olaszországban, így Szardínián is elég drágák, következésképp tanácsos egyéb lehetőségek után nézni, például kempingezni vagy Airbnb-n foglalni, noha 5-6000 Ft/fő/éjnél olcsóbban sehogy sem jöhetünk ki.

Üzemanyag

E sorok írásakor Olaszországban kb. 485 forintért mérték a benzin literjét. Célszerű még határátlépés előtt csurig tölteni a tankot, hiszen a környező országokban több mint egy százassal olcsóbb a nafta literje. Abban az esetben, ha átlag 405 forintos benzinárral, 6,0 l/100 km-es fogyasztású járművel és 2500-3000 kilométer menettávval kalkulálunk, nagyjából 60-70 ezer forintos üzemanyagköltségre számíthatunk.

Szállástippek a környéken és a helyszínen

Az olcsóbb hotelszobák közé sorolható ez a lehetőség, ahol 38 ezer forintért szállhat meg két fő két éjre, ehhez svédasztalos reggeli is jár. Ezen a szimpatikus helyen bungalót bérelhetünk, szezon kezdetén egy éjre, akár 3 fő részére összesen 111 euróért, de nagyobb társaságoknak még olcsóbban jön ki. Ugyanitt sátorozásra vagy lakókocsizásra is van lehetőség.

Ebben a kempingben két főre, két éjre 14 ezer forintért bérelhetünk ággyal ellátott sátrat, hátasunkat pedig ingyenes parkolóba tehetjük le. Itt 9-10 Euró/fő/éj összegért verhetjük fel a sátrat, de pluszban fizetnünk kell 4-6 Euró sátorhelyi díjat és a 2 eurót a járgány elhelyezéséért.

Jellegzetes szardíniai látkép (kép forrása: Xdaysiny)

Az airbnb-n is találni kedvező lehetőségeket, ez a franciaágyas szoba például pároknak lehet ideális, júniusban két főnek, két éjszakára 34 100 forintért adják ki. Vagy van négy személynek alkalmas szállás is két éjre 31 ezer forintért.

Ezen az oldalon kifejezetten magyarok számára nyújtanak segítséget szálláskeresésben, tanácsos lehet itt is böngészni, aki pedig bevállalós, ezen az aloldalon last minute ajánlatok között böngészhet.