Olvasói: Így csalják ki a pénzed!

Olvasói: Így csalják ki a pénzed!

- Kategória: Vélemény

Azt gondolod, csak akkor verhetnek át, ha motort keresel, és gyanútlanul átküldöd az előleget az “eladónak”? Nos, fordítva is igaz: a csalók azokat is megtalálják, akik saját gépüket hirdetik…

Leírnám történetem ide, hátha valakin segít: így néz ki a pénzkicsaló csoportok működése… Ez a sztori nemrég történt velem. Hirdettem egy motorkerékpárt, s jelentkezett rá egy, állítása szerint német vevő, Robert Henke néven (henkerobert7@outlook.com), hogy kellene neki, küldjek képeket és árat.

Gyanús előjelek a PayPalen

Ez megtörtént, utána jelezte, hogy tetszik neki, elfogadja az árat. Ekkor adott három telefonszámot, hogy keressem (első jel: egyiken sem lehetett elérni, ráadásul mind angol szám volt, amik valószínűleg teljesen fiktívek). Én is megadtam neki a telefonszámaimat, skype elérhetőségemet, sőt még Facebookomat is, hogy beszéljünk (második intő jel: ő sem keresett, sehol). Ezt követően kellett neki a PayPal címem, hogy utalja a pénzt.

Ez rendben meg is jött, legalább is azt hittem, hiszen jött róla e-mail is, de nem! Ez valami disznó csalóoldal, mert az igazi PayPalon nyoma sincs a pénznek!

Illetve volt még érdekesség: a vételáron felül még 890 €-t utalt szállítási költség címén, és ezt a pluszt egy kínai címre kellett volna továbbutalnom, mégpedig az erősen gyanús Western Unionon át. Itt lett nagyon-nagyon büdös a dolog. Tehát: egy német ember akarja megvenni a motort, aki elérhetetlen angol telefonszámokat ad meg, majd egy kamu PayPal fedőoldalon utal neked pénzt, amiből neked Western Unionon át kell visszaküldened 890 eurót.

A csalók egy alapvető emberi ösztönre alapozva próbálnak átverni: ha valami megszólalásig hasonlít a megbízható oldalhoz, forráshoz, akkor hajlamosak vagyunk elhinni, hogy tényleg az. Légy résen, és figyelj az olyan apróságokra, mint az URL https:// előtagja, ami a csalóoldalakon biztosan hiányzik a cím elől

Ez a valódi átverés: ekkor húzzák le az embert. Ha tapasztalatlan, jóhiszemű, akkor itt a vége, lehet integetni a közel 300 ezer forintnak. Hozzáteszem, hogy nagyon jó szövegekkel támad,

őszintén szólva teljesen bedőltem neki, és már a Western Unionban álltam, amikor bekattant, hogy itt bűzlik valami!

Addig meg elvitt a lelkesedés, hogy bőven piaci ár felett fog elmenni a motor – ki ne örülne ennek? Gyakorlatilag három percen múlt a pénzem. Utánaolvasva nem ez az első ilyen eset, csak itthon tucatszámra történt már hasonló. Amikor a fentiek bekövetkeznek, már nyugodtan gyanakodhatsz!

 

Miből tudod, hogy téged is megtalált egy csaló? Nos, a PayPal teljesen máshogy intézi a dolgokat, mint ez a kamu oldal, ráadásul, ha továbbítod a levelet, akkor már látszani fog az eredeti feladó, aki nem korántsem a PayPal. Légy résen, mert erre is igaz: ami túl szép, hogy igaz legyen, az rendre átverés – ne hagyd magad csőbe húzni!

A csalók gyakran fordított trükkel élnek: nem eladásra kínálják a motort, autót stb., hanem a valós hirdetőket próbálják átverni, s ehhez szinte mindig a Western Union rendszerét használják

Remélem, minél több emberhez eljut ez az eset, és nem csak motorosokhoz, mert mindenféle, jellemzően nagyobb értékű ingóságra pályáznak, műszaki cikkek ugyanúgy célkeresztbe kerülhetnek, mint az autók, motorok stb. Jómagam megúsztam, de csak éppen hogy! Remélem, hogy a történet alapján másnak is felnyithatom a szemét, és nem kerül ilyen csávába! Köszönöm, ha megosztjátok!

Széles utat! Daniel

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz