Dunlop TrailSmart MAX teszt - I. rész

Dunlop TrailSmart MAX teszt - I. rész

- Kategória: Teszt

A már bizonyított – és általunk is tesztelt – Dunlop Trailsmart után most itt a továbbfejlesztett utód, mely nemcsak kezesebbé teszi a motort, hanem élettartam terén is többet nyújt. Lássuk az újdonságot!

 

A Dunlop mérnökei büszkén számoltak be róla, hogy az új kialakítással - és anyagkeverékekkel - az első köpeny 64%-kal, a hátsó pedig 15%-kal nagyobb futásteljesítménnyel büszkélkedhet, pedig az elődre sem lehetett panasz – R 1200 GS tesztmotorunkon kétezer kilométer megtétele után még mindig 6,81 mm-es (!) mintamélység volt a hátsó abroncson.

Közvetlen összehasonlítás - a tavaly tesztelt TrailSmart után máris itt az újdonság, a TrailSmart MAX!

A Dunlopnál azonban nem elégedettek meg ezzel, és a két legnépszerűbb enduró, a BMW R 1200 GS és a Honda Africa Twin motorkerékpárok igényeit szem előtt tartva kifejlesztették a TrailSmart MAX-ot. Érdekessége, hogy a TrailSmart Max textilrétegei műselyem szálakat tartalmaznak, ugyanis ez precízebb irányíthatóságot biztosít, amely a Dunlop elismert JLB (illesztésmentes övpánt) konstrukciójával kombinálva gyorsabb felmelegedést és sokkal progresszívebb viselkedést garantál. Ehhez a továbbfejlesztett konstrukcióhoz társul az abroncs új profilja, amely számottevően növeli a termék tartósságát.

A TrailSmart Max futófelületén rögtön szembetűnik a jellegzetes xGT („Cross Groove Tread”) kialakítás, melyhez egy új, szilícium-dioxidban gazdag keverék társul, így nedves, hideg aszfalton is kiváló tapadással büszkélkedhet. A sok-sok nyom nem véletlen - a tempós Slovakia Ringen járattuk be az új papucsot...

Fontos megemlíteni, hogy a TrailSmart Max a szegmens legújabb modelljeinek megfelelő méretekben kapható. Így például megtalálhatóak a BMW R 1200 GS folyadékhűtéses változatához passzoló méretek (120/70 R19 és 170/60 R17), a léghűtéses változathoz pedig a Dunlop bemutatta a 110/80 R19 és 150/70 R17 méretű abroncsokat.

A kalandmotoros szegmens másik népszerű modellje a Honda Africa Twin. A Dunlop a 90/90-21 és 150/70 R18 méretkombinációt kifejezetten ehhez a modellhez optimalizálta. - Izgalmas, új gépek jelentek meg a szegmensben. Ennek köszönhetően lehetőségünk nyílt arra, hogy a legújabb TrailSmart Max abroncsot kifejezetten az új igényekhez tudjuk hangolni – szögezte le Andy Marfleet, a Dunlop régiós marketingvezetője.

Amikor összedolgoznak a mérnökök: a GS felfüggesztése és a Dunlop új köpenye szinte frigyre lép, olyan szintű harmóniában dolgozik, amire eddig még egyik motoromon sem volt példa

Ilyen hangzatos bemutató után már alig vártuk, hogy mi is próbára tegyük a TrailSmart MAX-ot, melyre országúton és a villámgyors Slovakia Ringen került sor.

Már az első métereken bizonyított a Dunlop TrailSmart MAX

A köpeny felszerelése után rögtön „mély vízbe” dobtuk a TrailSmartot, ugyanis alighogy kigördültem a szervizből, egyből a Slovakia Ringre hajtottam, a Dunlop rendezvényére. Már útközben feltűnt, hogy pontosan miben is fejlődött a TrailSmart a tavaly tesztelt elődjével szemben. Szinte már elfogytak a jelzők, olyan kezessé vált a motor - lám, ennyit tesz, ha az abroncsot fejlesztő mérnökök kifejezetten a BMW príma felfüggesztéséhez igazítják a gumi kialakítását!

Tisztán érezni, hogy a TrailSmartot kimondottan a BMW R1200 GS-hez és a Honda Africa Twinhez fejlesztették, tökéletesen működik a motoron!

Így aztán bátran hajtottam fel a számomra teljesen ismeretlen, és nem éppen a GS-re kitalált, villámgyors Slovakia Ringre. Baromi gyors pálya, a célegyenes végén messze 170 felett járt már a sebességmérő mutatója, de az egyenest követő durva féktáv és a tempós jobbos sem hozta zavarba a Dunlopot. Letörölhetetlen vigyorral az arcomon gurultam a boxba, majd utána még városban is csalinkáztam vele kicsit, csak hogy teljes képet kapjak róla. Itt sem okozott csalódást, mi több, az első nap végén már bátran leszögezhetem, hogy

életem legjobb abroncsával van dolgom, egyszerűen tökéletes!

Egyedül esőben nem volt még alkalmam tesztelni, szóval most kivételesen várom a változékony, csapadékos időt, de megelőlegezem neki, hogy ott is brillírozik majd, legalább is nagyon meglepődnék, ha nem így lenne!

Az abroncs hazai forgalmazója az R17.hu

Akárhogy is, már tűkön ülve várom, hogy nyakunkba vegyük Európa legszebb látványútjait, és végre méltó környezetben, alpesi hágókon nyúzzam tovább a TrailSmart MAX-ot. Ígérem, arról is beszámolok - tartsatok velünk legközelebb is!

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz