Megszűnik a 30%-os baleseti adó

Megszűnik a 30%-os baleseti adó

- Kategória: Gyorshírek
0

A Kormány benyújtotta a Parlament elé a több adónem megszüntetéséről szóló javaslatát – kigyomlálják a sokat bírált baleseti adót.

A beadvány értelmében 2018 végétől öt adófajta szűnik meg – nem kell 75 százalékos különadót vagy kulturális adót fizetni, eltörlik a jelenleg harminc százalékos baleseti adót, amely 2019-től beolvad a biztosítási adóba. Ez utóbbi általános mértéke 15% lesz, személyautók és motorkerékpárok esetén pedig 20%.

Viszlát, baleseti adó

Emellett további könnyítés, hogy az egészségügyi hozzájárulás beolvad a szociális hozzájárulási adóba, az online fizetések ösztönzése érdekében pedig húszezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól.

baleseti adó

Ezzel nem csökken automatikusan a biztosítások díja, hiszen a társaságokon múlik, hogy mennyiben érvényesítik a baleseti adó eltörlését. Mindenesetre arra számíthatunk, hogy az éles versenyhelyzet miatt összességében olcsóbbá válnak a biztosítások. Ennek oka, hogy közel harmadával csökkennek a biztosítók terhei, a 20 százalékos különadót pedig nem biztos, hogy teljes mértékben áthárítják a szerződőkre, hiszen a versenyhelyzet miatt ezt nem mindegyik társaság teheti meg.