Te kölcsönadnád a motorod egy idegennek?

Te kölcsönadnád a motorod egy idegennek?

- Kategória: Kiemelt cikk
5

Rendhagyó szolgáltatás indult nemrég az Egyesült Államokban, a motormegosztó rendszer lényege, hogy bárki kedvező áron bérelhet kétkerekűt a hálózatba regisztrált tulajdonosoktól.

A 2017 őszén Texasban bejegyzett vállalkozás ma már 5-6000 tagot számlál, ezek közül 600 motortulajdonos és több mint ötezer lehetséges bérlő. Az Airbnb-hez hasonló szisztéma összeköti a magánszemélyeket, akik így hatékonyabban kihasználhatják gépüket – főleg azoknak lehet ez hasznos, akik viszonylag kevés kilométert tesznek meg nagy értékű motorjukkal.

A motormegosztás bizalmi kérdés

Természetesen csak olyanok regisztrálhatnak bérlőként, akik megfelelő jogosítvánnyal és rutinnal rendelkeznek, így a tulajdonosok biztosak lehetnek benne, hogy jó kezekben lesz motorjuk. Nem könnyű egy vadidegennek odaadni a vasat, ám az csábító, hogy egy testes chopperért vagy cruiserért heti 980 dollárt, azaz 260-270 ezer forintnak megfelelő dollár üti a markukat.

A Twisted Road névre keresztelt motorkölcsönzés jó üzlet, hiszen a tulajdonosok komoly bevételre, akár havi 4-5000 dollárra tehetnek szert, a bérlők pedig harmadával olcsóbban juthatnak a gépekhez

– Nem könnyű végignézni, hogy egy vadidegen, akit alig öt perce ismersz, egyszerűen kigördül a gépeddel a garázsodból. Tele vagy aggodalommal, kicsit olyan, mint amikor a szülők először bízzák másra a gyermeküket – mesélte a cégalapító, Austin Rothbard. – Persze utólag mindig kiderül, hogy felesleges volt az aggodalom, mindenki nagyon vigyázott a vasra – tette hozzá.

Nem csoda, hogy népszerű a szolgáltatás, ugyanis egy hasonló Indian a hagyományos kölcsönzőkben – biztosítással együtt – naponta 220-230 dollárba kerül, míg a motormegosztó szolgáltatás révén 140-150 dollárért elérhető.