Elkészült a hazai vadbaleset-térkép

Elkészült a hazai vadbaleset-térkép

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek
0

Egyszerű, könnyen „emészthető” grafikákon mutatják be, hogy Magyarországon hol történnek leggyakrabban vadgázolások, mi több, azt is, hogy mely régiókban milyen állatokra számíthatunk.

Itthon a nyulak, őzek, szarvasok és vaddisznók okozzák a legtöbb kárt az autókban, motorokban – derült ki a Vadalarm összesítéséből. Nem meglepő, hogy Pest és Fejér megye lett a sereghajtó, elvégre itt viszonylag magas a beépített területek aránya, ám annál kevesebb az erdőkön átvezető közút, az viszont már annál érdekesebb, hogy mely megyék végeztek az élen.

Sötétebb színnel jelölve a kifejezetten sok vadgázolást jegyző térségek (Forrás: Vadalarm.hu)

Vaddisznók főként a délnyugati országrészben fordulnak elő, s a nyulakat leszámítva Baranya megye számít a legveszélyeztetettebb területnek, míg összesítésben Veszprém megyében jelentették a legtöbb vadgázolást. A képet árnyalja, hogy csak a gazdák és a vadásztársaságok bejelentéseit vették alapul, illetve a hitelesebb kép érdekében a megyében lakók száma szerint súlyozták a végeredményt.

Mit tehetek vadgázolás után?

Mivel a vadgazdálkodás veszélyes üzem, az ütközéskor keletkező károk megtérítésére a polgári törvénykönyv vonatkozó része az irányadó. A tájékoztatás szerint a vaddal történő ütközés közlekedési balesetnek számít és mindenképpen ki kell hívni a rendőrséget, illetve értesíteni kell az illetékes vadásztársaságot. A vad az állam, illetve a vadásztársaság tulajdona, eltulajdonítása lopás – hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Amennyiben a vadásztársaság és a gépkocsivezető is megtett minden tőle telhetőt a baleset elkerülésére, és egyikük sem vonható felelősségre, mindkét fél maga viseli a javakban okozott károkat. A vadásztársaság a vadban esett kárt, a gépjármű vezetője pedig a gépjárműben okozott kárt. A Mabisz közölte: az autóban esett kárt a biztosító akkor téríti meg, ha a gépjárműnek van casco-biztosítása. Emellett az utóbbi években egyre több biztosítónál elérhető az úgynevezett vadkár-kiegészítő biztosítás is – tették hozzá.