R. Richárd: „Ha lehetne, visszacsinálnám a gázolást…”

R. Richárd: „Ha lehetne, visszacsinálnám a gázolást…”

- Kategória: Gyorshírek
0

Tegnap 22 hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélték a halálos kimenetelű balesetet okozó R. Richárdot. Az utolsó szó jogán azt mondta: nagyon sajnálja.

– Nagyon sajnálom az egészet, szeretném visszacsinálni – mondta a tárgyaláson a 19 éves gázoló, aki azért került bíróság elé, mert autójával áthajtott a 82-es úton a szembejövő sávba, ahol halálra gázolt egy motorral közlekedő óvónőt. A karambol következtében – a motoron hátul ülő – Niki kerekesszékbe kényszerült.

A tegnapi tárgyalás felvételei

– Megérdemli a büntetését, mert nagyon sok családot tönkretett – nyilatkozta az elhunyt óvónő édesapja, Berki István.

Nap mint nap történik ilyen baleset…

Sajnos már-már tipikusnak mondhatóak az ilyen ütközések, az „irányváltoztatás, haladás és bekanyarodás szabályainak be nem tartásából” fakad minden negyedik közlekedési baleset hazánkban (24,95%). Ha ehhez hozzáadjuk azt, amikor úgy kanyarodnak ki, hogy nem adnak elsőbbséget a többi közlekedőnek (25,2%), rögtön kiderül, hogy a személysérüléses karambolok fele (!) megelőzhető lenne, ha a sofőrök körültekintőbben kanyarodnának, előznének vagy hajtanának ki az alárendelt útról.

Gyülekező a bíróság előtt a tárgyalás reggelén (Kép: Csapó Zoltán)

Mi, motorosok különösen veszélyeztetettek vagyunk, hiszen nehezebb észlelni a kétkerekűeket, ráadásul könnyebben megsérülünk az ütközésekben. Különösen a városon belüli, zsúfolt szakaszok veszélyesek: itt történik az összes közlekedési baleset csaknem hetven százaléka, illetve a motorosgázolások kétharmada. Nemcsak hazánkban, hanem világszerte komoly gondot jelent motoros-, gyalogos- és kerékpárosgázolások rendkívül magas aránya, a találóan csak „védteleneknek” nevezett csoport tagjai a közlekedők nagyjából negyedét teszik ki, de a sérültek több mint fele közülük kerül ki.

Csak rajtad múlik!

Mit tehetünk? Nos, elsősorban nekünk, „védteleneknek” kell tenni érte, hogy csökkenjen ez a szám, mégpedig tudatos felkészüléssel, a baleseti helyzetek megelőzését és kivédését szolgáló fogások elsajátításával. Ezt megtehetjük az ORFK-OBB ingyenes tréningjein, a hazánkban tucatnyi helyen működő vezetéstechnikai képzéseken, sőt magunkat is fejleszthetjük egy-egy szabad tavaszi hétvégén.

Ezt értjük „megelőzés” alatt:  Látod, ilyen sok dolgod van motoron egy átlagos közlekedési helyzetben, igyekezz hát a sebességet is ennek megfelelően megválasztani (Kép: Hungária Rendőregylet)

Utóbbiban mi is segítséget nyújtunk: hamarosan indul új, önképzéssel foglalkozó sorozatunk, melyben a motor felkészítésétől az egyedül is gyakorolható manőverekig sorra veszünk mindent, hogy jobban érezd magad a nyeregben és felkészültebben vágj neki az új szezonnak.