A MotoGP-n dicsérik, itthon bírálják a magyar pálya építését

A MotoGP-n dicsérik, itthon bírálják a magyar pálya építését

- Kategória: Gyorshírek
5

Máris elindult a cikklavina a Magyarországon épülő MotoGP-pálya miatt. Még Ezpelata és Talma is megszólalt.

Talán 2007, Gabesz világbajnoki győzelme óta nem volt arra példa, hogy több Magyarországgal foglalkozó cikk fusson a MotoGP.com-on. Márpedig most ez a helyzet: az első írásban a Dorna vezetője, Carmelo Ezpeleta méltatja az országot, és hozzáteszi, hogy ez egy ideális helyszín, hiszen nagy hagyományai vannak a motorversenyzésnek (elég, ha a számtalan sebességrekordra vagy az ötvenes évek nemzetközi versenyeire gondolunk).

Talma kiemelte, hogy a hazai pilótáknak is nagy lehetőség lenne a magyar futam, hiszen nemzetközi színtéren bizonyíthatnák tehetségüket, egyszersmind könnyebben találnának támogatókat versenyzésükhöz.

Mikor dől el, hogy lesz-e MotoGP-futam?

Egyelőre csak annyi biztos, hogy

  • Elkészült a szándéknyilatkozat, vagyis a „mi térfelünkön pattog a labda”,
  • Egyelőre öt futam szerepel a megállapodásban,
  • Legkésőbb 2020 februárjában döntenie kell a kormánynak a rendezésről,
  • Ha megkötik az üzletet, akkor 2022 és 2026 között minden évben hazánkba látogat a GP mezőnye.

Noha úgy tűnik, egységes a futam támogatása, máris megjelentek az első bírálatok, bár az elütéssel és hibás kifejezésekkel tarkított szöveget elnézve ez aligha gátolja meg a hazai világbajnoki futam rendezését:

motogp-online-stream-2013

- Az LMP Magyarország zöld pártjaként elfogadhatatlannak tartja, hogy a klímavészhelyzet közepén a kormány súlyos adóforintokat fordítson környezetszennyező motorsportok támogatására. Az autó- és motorversenyek a közvetlen környezetszennyezésen túl rossz üzenetet is közvetítenek a robbanómotoros (sic!) közlekedés népszerűsítésével ...a kormány jobban tenné, ha a fenntartható közeledés (sic!!!) előmozdítására összpontosítaná az erőforrásait. A közösségi közeledés fejlesztésére, az elektromobilitásra, a kerékpározás, gyaloglás feltételeinek javítására - írja a párt honlapján Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese.

Képek: MotoGP.com

Continental 2019